Naar inhoud

Ziekenzorg CM Merelbeke-Centrum

Zondag 12 oktober 2014 : Dag van de Chronisch Zieke Mensen. Ook in Merelbeke!!
Ziekenzorg CM is een vereniging van en voor langdurig zieken en gezonden.

Samen met duizenden vrijwilligers biedt Ziekenzorg een waaier van activiteiten aan om het sociaal isolement van langdurig zieken te doorbreken en ze te steunen in hun leven met een chronische ziekte.


.

12 oktober 2014 :Dag van de chronisch zieke mensen

Doorbreek eenzaamheid

Naar aanleiding van de Dag van de Chronisch Zieke Mensen, op zondag 12 oktober 2014, wil Ziekenzorg CM opnieuw het thema eenzaamheid onder de aandacht te brengen. Meer specifiek vragen we aandacht voor eenzaamheid bij langdurig zieke mensen.

Onderzoek heeft immers uitgewezen: ziek maakt eenzaam.
Zo voelt 34 procent van de personen die langdurig of chronisch ziek zijn, zich sterk tot zeer sterk sociaal eenzaam (gebrek aan contacten), tegenover 25 procent van de Belgen zonder gezondheidsklachten. Van de langdurig of chronisch zieke mensen is 26 procent sterk tot zeer sterk emotioneel eenzaam, tegenover 15 procent van de gezonde populatie.

Veel langdurig zieke mensen hebben weinig sociaal contact. Niets nieuws voor Ziekenzorg CM. Wij timmeren al jarenlang aan de weg. Toch blijft de nood erg groot en kunnen we dit werk niet alleen aan. De Dag van de Chronisch Zieke Mensen biedt ons de kans om de ruime samenleving te sensibiliseren rond de noden van langdurig zieke mensen.

Met de hervatting van onze campagne rond eenzaamheid roepen we iedereen op (terug) contact te leggen met een zieke buur, familielid, vriend of oud-collega. In het kader van de herkenbaarheid hebben we gekozen voor een hetzelfde campagnebeeld van 2013, dat solidariteit tussen generaties symboliseert. Samen kunnen we een belangrijke beweging vormen die zich niet neerlegt bij eenzaamheid. Bovendien is het zo dat aandacht voor andere mensen ook een goede bescherming is voor jezelf. Het is immers een misvatting dat actieve mensen niet geconfronteerd zouden kunnen worden met eenzaamheid… Tijd maken voor contact is een positieve zaak voor beide partijen.
Bovendien weet Ziekenzorg CM beter dan wie ook dat contacten met langdurig zieke mensen heel deugddoend zijn voor beide partijen. Hoe vaak zeggen vrijwilligers niet dat ze het gevoel hebben dat zij evenveel aan een huisbezoek hebben dan de langdurig zieke zelf? Het is dus zeker geen eenrichtingsverkeer.

Het moeilijkste is de eerste stap te zetten. Dat vergt vaak wel wat moed. De vooroordelen zijn immers legio. De excuses ook. En toch, eens de eerste stap gezet, komt de rest vanzelf. Met de Dag van de Chronisch Zieke Mensen willen we mensen een duwtje in de rug geven om die eerste stap te zetten. Vandaar voorzien we elk jaar het nodige ondersteuningsmateriaal, om mensen ook effectief de eerste stap te laten zetten.

Op www.doorbreekeenzaamheid.be vind je info en tips om eenzaamheid effectief te doorbreken. 


FACEBOOK


Sedert kort is de kern Ziekenzorg Merelbeke-Centrum ook actief op facebook.  

Contact

Poelstraat 24 9820 Merelbeke
e-maile-mail
website website

Voorzitter

Batsleer Agnes Poelstraat 24 9820 Merelbeke
tel. 09 / 230 82 30
e-mail e-mail

Secretaris

Leroy Ivan B.A.Verhaegenlaan 44 9820 Merelbeke
tel. 09 / 239 90 45
gsm 0476 24 37 87
e-mail e-mail

Ons lokaal

CM-zaal - Jules Maenhoutcentrum