EFRO-project Bergwijkbrug

 

Zeg Merelbeke en je zegt de Ringvaart. Over die Ringvaart hebben we nu twee gelijkaardige hangbruggen. Officieel zijn dat de Vandepittebrug (Hundelgemsesteenweg) en de Bergwijkbrug (Fraterstraat). Beide werden gebouwd nog vóór de Ringvaart gegraven werd. De Vandepittebrug werd opgeleverd in 1964, de Bergwijkbrug al in 1957.  Die laatste is dus meer dan 60 jaar oud. En dat begint zijn sporen na te laten: de brug is dringend aan vervanging toe.

Wat is EFRO?

De gemeente deed mee aan een Europese oproep voor fietsersbruggen en haalde een slordige 736.000 euro binnen om het fietsgedeelte van de brug deels te kunnen financieren. Daarnaast kan de gemeente rekenen op een subsidie van 100% van de provincie Oost-Vlaanderen voor de fietsinfrastructuur. Meer informatie over EFRO kan je terugvinden op de webpagina van de Europese Commissie.

 

Heraanleg of vernieuwing?

De Bergwijkbrug wordt op vandaag veel gebruikt door zowel voetgangers, fietsers als autoverkeer. We hebben op de brug te weinig ruimte om zowel voetpaden, fietspaden als een rijweg voor het gemotoriseerd verkeer te voorzien. Er is dan ook al jaren sprake om een fietsersbrug op te richten naast de bestaande brug. De Vlaamse Waterweg, beheerder van de Ringvaart en de bruggen, wenst op basis van hun inspectie de brug volledig te gaan vernieuwen. Daarnaast werden ook de plannen van het Agentschap Wegen en Verkeer en de provincie Oost-Vlaanderen meegenomen in het project. Het project van de Bergwijkbrug zal aandacht hebben voor een veilige infrastructuur voor alle weggebruikers.

 

Hoe zal de nieuwe brug eruitzien?

De nieuwe Bergwijkbrug telt 3 rijstroken voor gemotoriseerd verkeer: twee in de richting van Merelbeke-Centrum/op- en afrit R4 en één rijstrook richting Flora. Voor de fietsers zal op de nieuwe brug een vrijliggend fietspad van 3,5 meter breed voorzien worden. Ook de voetgangers worden niet vergeten en zullen op de brug een voetpad krijgen.

Tegelijkertijd wordt er van de gelegenheid gebruik gemaakt om in de nabije omgeving verbeteringen aan de infrastructuur uit te voeren:

  • Fietspad ten noorden van de Bergwijkbrug: Aan het kruispunt van de Ringvaartstraat zal het fietspad zowel over als onder de brug lopen. De onderdoorgang sluit aan bij de Koekoeksdreef om zo vlot en veilig van de Ringvaartstraat naar Flora te fietsen. Daarnaast kan je hier ook keren  en de brug oversteken richting Guldensporenlaan. Alle fietspaden zullen  in beide richtingen toegankelijk zijn.
  • Fietspad ten zuiden van de Bergwijkbrug: Een tunnel onder de Guldensporenlaan voorzien is niet mogelijk door de beperkte breedte. De verkeerslichten ter hoogte van de Guldensporenlaan en de nieuwe Bergwijkbrug zullen aangepast worden zodanig dat er geen conflict meer mogelijk zal zijn tussen het gemotoriseerd verkeer en de fietsers en voetgangers.
  • Aanleg 3e rijstrook Guldensporenlaan: In functie van de doorstroming van het verkeer in de Guldensporenlaan zal een 3e rijstrook aangelegd worden op de Guldensporenlaan.

 

Timing van de werken

De Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir heeft eind 2019 de vergunning voor het vernieuwen van de Bergwijkbrug goedgekeurd. De werken zullen in de loop van 2020 eindelijk kunnen starten.
Momenteel is de aannemer nog volop bezig met het uitwerken van zijn plan van aanpak. Een ruwe planning kunnen we alvast wel meegeven:

  • Fase 1 - Aanleg van de 3e rijstrook in de Guldensporenlaan: Start van de werken is voorzien na het bouwverlof zomer 2020. Tijdens deze fase zal het verkeer nog over de Bergwijkbrug in beide richtingen kunnen rijden.
  • Fase 2 - Afbraak en bouw nieuwe Bergwijkbrug: Start van de werken is voorzien eind 2020/begin 2021. Vanaf de start van deze fase wordt de Bergwijkbrug afgesloten voor alle verkeer. 

 

Meer informatie

Hou deze pagina zeker in de gaten. Binnenkort zal je hier meer informatie kunnen terugvinden over het verloop van de werken, de voorziene omleidingen en maatregelen die we nemen om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

 

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst mobiliteit
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(06/07) tot (Enkel op afspraak) en van tot (Enkel op afspraak)

Contact

  • 09 210 33 11
  • 09 210 33 14
09 210 32 59
mobiliteit [at] merelbeke.be