De langste tafel

Ontbijt en aperitief

Wat?

Eten en drinken. We doen het allemaal, maar staan vaak niet stil bij hetgeen we precies naar binnen spelen.

Waar komt ons eten en drinken vandaan en hoe is het geproduceerd? De lokale landbouwer en buurtwinkel ruimden plaats voor grote winkels. Maar de wens en het verlangen groeien de laatste jaren om opnieuw lokaal voedsel te produceren en te consumeren. Daarnaast zullen we altijd bepaalde producten uit het Zuiden importeren zoals cacao, koffie en bananen. Wij als Fair Trade gemeente willen eerlijke handel waarbij de boer in het zuiden een eerlijke prijs krijgt voor zijn gewassen blijven steunen. Daarnaast vinden we het ook heel belangrijk dat onze lokale boeren en producenten ondersteuning krijgen.

Daarom willen we u een pakket aanbieden met zowel lokale als eerlijke producten erin.

Wij bieden een ontbijtpakket aan 10 euro per persoon en een aperitiefpakket aan 25 euro voor 2 personen.

Hieronder maakt u kennis met alle producenten en hun producten. Dit pakket wordt u dan op zaterdag 6 juni, de dag dat normaal gezien het Fair Share Repair festival zou doorgaan, bij u thuis per fiets gebracht!

U kan deze pakketten bestellen tot uiterlijk 2 juni 2020. Let wel, betaling moet ontvangen zijn uiterlijk 5 juni.

Na de bestelling ontvangt u een mail met daarin alle uitleg omtrent de betaling (per overschrijving).
 

Bestel hier je ontbijt- of aperitiefpakket!

Wil u een ontbijtpakket klik dan hier.

Wil u een aperitiefpakket klik dan hier.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de dienst onthaal en informatie via 09 210 32 80.

 

 

 

 

 

 

 

 

De producenten van het lokaal, lekker en fair ontbijt- en aperitiefpakket

De Wilde Brouwers

Wat ooit begon in een microbrouwerij in het hartje van Gent met hulp van de grootouders, leidde in de zomer van 2017 tot de verhuis naar een naoorlogs fabriekspand uit de late jaren '40 in de Florawijk. Ze dromen van een off-grid brouwerij, met eigen voorziening voor energie en water. Via crowdfunding werd een project gefinancierd om zonnepanelen op het dak te plaatsen en zo te voorzien in de eigen behoefte aan elektrische energie. Verder werd een wateropslagtank gebouwd die in een later stadium gezuiverd regenwater kan opvangen, dat gebruikt zal worden als brouwwater om zo de watervoetafdruk van de brouwerij te minimaliseren.

 

Oxfam Wereldwinkels

Deze vrijwilligersbeweging met sterke lokale verankering draagt bij aan een transitie naar een duurzame samenleving. Oxfam Wereldwinkels telt ongeveer 235 Oxfam

winkels die hoofdzakelijk draaien op duizenden vrijwilligers. Oxfam vind dat er iets schort aan de manier waarop handel werkt: “Miljoenen mensen die ons voedsel produceren leven in armoede en werken in onaanvaardbare omstandigheden, ondanks de miljardenwinsten in de voedingsindustrie. Bovendien staan tussen de miljoenen producenten en de miljarden consumenten steeds minder bedrijven.”

Merelbeke telt 2 wereldwinkels, één in het centrum en één in Bottelare waar vele vrijwilligers aan de slag gaan om een bijdrage te leveren aan een structureel eerlijke wereldhandel.

 

Roskamhoeve

De Roskamhoeve is een kleinschalige boerderij in de Roskamstraat in Merelbeke.

In de kleine winkel kan tal van zelf geproduceerde producten vinden zoals rijstpap, yochurt, ijs, enz.

 

Cateraar Qourgette

Courgette is een nieuwe cateraar in Merelbeke. Qourgette staat voor vegetarisch/veganistische catering op maat. Ze beschikken over twee foodtrucks waarmee ze evenementen opfleuren.  Elke dag opnieuw proberen ze met liefde en passie voor lekker eten een eerlijke en heerlijke maaltijd op uw bord te toveren. Vegetarisch omdat ze een steentje willen bijdragen aan een duurzamere wereld en omdat ze ervan houden om te experimenteren met plantaardig voedsel.

 

Voedselteams

Voedselteams is een vzw die de korte keten in Vlaanderen behartigt en in de praktijk brengt, vanuit een netwerk van lokale teams, boeren, producenten,

vrijwilligers en betaalde medewerkers. Wij ijveren voor de bevordering van een kleinschalige, duurzame land- en tuinbouw en voor het uitbouwen van lokale economieën.

Merelbeke telt 3 voedselteams waar je producten kan aankopen.

 

Domein Roscam

Wijn in Merelbeke? Jawel in de Roskamwijk vind je de wijndomein ‘Roscam’. Ze kiezen er werd bewust voor schimmeltolerante rassen zodat er minder sproeibeurten nodig zijn. Als druivenwijn hebben ze een Cuvée wit (Johaniter en Solaris) en een Cuvée rood (Rondo, Cabernet Cortis en Cabernet Cantor). In goede jaren (met veel opbrengst en mooi rijp fruit) produceren ze ook een rosé.

Er wordt vooral op thuisverkoop gemikt. Ze hebben geen vaste openingsuren, maar wie een flesje wijn wil kopen, kan deze steeds na telefonische afspraak (0486/86.47.27) komen halen.

 

Copain, broodmakers

De 'co' van CoPain staat voor coöperatieve en 'pain' betekent natuurlijk brood, want dat is hun passie. Bij CoPain leggen ze de klemtoon op lokaal. Ze werken met lokale bloem en hun melk en boter komen recht van de boerderij, wat goed is voor de kwaliteit van hun brood, onze planeet en iedereen die graag weet waar zijn eten vandaan komt.

 

 

Verwante producten

Inzamelactie Muziekinstrumenten

Bekijk ook

  • Merelbeke wil in samenwerking met vzw Rock Bujumbura ‘vergeten’ instrumenten inzamelen voor muziekscholen in Benin, West Afrika. Vanaf zaterdag 6 juni plaatsen we aan het containerpark van Merelbeke een vondelingenschuif voor muziekinstrumenten. In België zamelt Rock Bujumbura rockinstrumenten in. De ingezamelde instrumenten krijgen allen een opknapbeurt door een technisch school in Vlaanderen. Hierna reizen de rockinstrumenten naar Benin.