Autovrije Zondag met Korte Ketenmarkt

Wat?

Op zondag 19 september vindt Autovrije Zondag plaats in Merelbeke-Centrum. Spring op je fiets, step of skateboard of trek je wandelschoenen of rolschaatsen aan en beleef tussen 14 en 18 uur een autoluw centrum met heel wat activiteiten voor jong en oud.

De Hundelgemsesteenweg wordt tussen het Gemeentehuis en de rotonde met de Zwijnaardsesteenweg het exclusieve domein van fietsers, voetgangers, spelende kinderen en allerlei animatie! op de site Tramstelplaats kan je genieten van een drankje op Café Local, uitgebaat door de vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel en kun je lokale producten kopen op de Korte Ketenmarkt.

Tijdens Autovrije zondag worden er verschillende activiteiten gericht op duurzame mobiliteit georganiseerd voor jong en oud.

 
Korte Ketenmarkt

De Korte Ketenmarkt kadert binnen de week van de duurzame steden en gemeenten. Dit jaar ligt de nadruk op de pijler planeet, met onder andere de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen 6 ( proper water en sanitair), 12 (duurzame consumptie) 13 (klimaatactie) 14 (leven in het water) en 15 (leven op het land). Binnen dit thema willen we op de Korte Ketenmarkt ook andere duurzame initiatieven in de kijker zetten die zich inzetten voor onze planeet.

We zijn nog steeds op zoek naar standhouders die producten op een duurzame manier kweken of verwerken en kaderen binnen de korte keten.

Meld je aan met dit formulier (2021FR_aanmelding_KorteKetenmarkt.doc ) en stuur je aanmelding door naar duurzaamheid [at] merelbeke.be.

 
Café Local

Voor wie even genoeg gefietst heeft, is er de lokale bar met internationale dranken. Deze bar wordt volledig uitgebaat door vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel.

 

Luistervinken
Tussen 14.15 en 15 uur vindt in de pastorijtuin een voorleesuurtje plaats. 
Maak het jezelf gemakkelijk, spits je oren en laat je meevoeren op boekenavontuur. Onze voorleesster neemt je mee onder haar vleugels op deze reis.
Ontdek, wees verwonderd en geniet van spannende, lieve of grappige verhalen in het kader van de Autovrije zondag!

 

Testrit elektrisch rijden en infopunt deelmobiliteit

Heb je nog nooit met een elektrisch voertuig gereden? Dan kan je onder begeleiding van één van de vrijwilligers van autodelen in Merelbeke een ritje maken.

Wil je meer weten over autodelen in Merelbeke? Kom dan hier te weten welk systeem het best bij je past. Merelbeke telt verschillende autodeelsystemen en een deelauto vervangt gemiddeld 7 gangbare wagens.

 

Fietsherstelling en Repair Café

Tussen 14uur en 16 uur kan je gratis kleine herstellingen maten uitvoeren door de fietsspecialisten van de Keiberg.

Heb je nog een elektrisch toestel dat een kleine opknapbeurt nodig heeft of een naad van je favoriete jurk die moet herstelt worden? Neem ze mee naar het Repair Café en geef je oude spullen nieuw leven.

 

Duofiets Merlina

De duofiets Merlina rijdt rond op de feestzone en neemt je graag mee voor een ritje.

 

Workshop Hoge bi fietsen

Zit er een straatartiest in jou? Dan moet je zeker eens proberen fietsen op een fiets met een reuze en een miniwiel.

 

Trap je sap

Heb je dorst? Dan kan je al trappend een smoothie naar keuze maken.

 

Skaten en rollerbladen

Skaten is iets van alle tijden en voor alle leeftijden. Neem je skateboard en:of rollerblades mee en oefen op de voor jou uitgestalde parcours.

 

Kunstwielrijden

Kunstwielrijden W.A.S. trakteert de bezoekers van de autovrije zondag op een gratis demo-voorstelling van hun spektakel.

 

Virtual Reality

Maak kennis met virtual reality met Fluxlab.

 

Gekke fietsen en Go-carts

Ervaar het gevoel van op de dijk in Merelbeke en maak een ommetje met één van de go-carts. Je kan ook een rondje maken op een gekke fiets, maar wees gewaarschuwd, het rijden is en blijft met een gekke fiets een avontuur.

 

Stoepkrijtkunst

Maak van de parkeerplaatsen op de Tramstelplaats een kleurrijke mandala.

 

Pimp je fiets

Kom met je fiets en versier je fiets met bloemenkransen, kleurtjes en slingers.

 

Reuzespelen

Speel één van de traditionele bordspelen Dammen, Jenga, Micado, Twister of een ander bordspel midden op straat, op reuzenformaat.

 

Fietsbehendigheidparcours

Test je fietsbehendigheid op ons tijdelijk fietsbehendigheidparcours. Vergeet wel je eigen fiets niet mee te nemen.

 

BMX-rijden

Maak kennis met BMX-rijder Gilles van Sompel en leer je eerste BMX-trukjes.

 

Fotozoektocht

Aan de ingang van het gemeentehuis start een fotozoektocht van ongeveer 4 km om en rond de feestzone. Ga samen met het gezin op zoek naar de foto's op de route.

 

Kindergrime

Laat je gezicht omtoveren tot Mega Mindy, vlinder of superman. De schminkers van de Spinnenkoppen kunnen het allemaal.

 

Feestelijke opening Cultuurhuis
Naar aanleiding van de feestelijke opening van het Cultuurhuis gaan er het volledige weekend verschillende culturele activiteiten door.

 

Grabbelton fietsgadgets

Er werd een spaarkaart ontwikkelt waarop je stempels kan verzamelen. Stempels kan je verzamelen door deel te nemen aan de activiteiten op autovrije zondag.

Er zijn twee verschillende kleuren: rood en zwart. zwarte stempels zijn voor activiteiten uitgevoerd door volwassenen, rode stempels krijgen kinderen. Elke spaarkaart moet minstens 4 zwarte en 6 rode stempels hebben. Vanaf 10 stempels kan je in de grabbelton komen grabbelen.

Je spaarkaart kan je krijgen op de verschillende activiteiten én aan de grabbelton, nabij de Korte Ketenmarkt.

 

Bekijk ook