Aanleiding van de werken

Heraanleg of vernieuwing?

De Bergwijkbrug wordt veel gebruikt door zowel voetgangers, fietsers als automobilisten. Daarbij stellen we steeds meer mobiliteitsproblemen vast zoals de files in de Fraterstraat en de Guldensporenlaan alsook de onveilige fietsoversteken in de omgeving van de brug. Met name de fietsoversteek richting Ringvaartstraat ervaren veel fietsers als onveilig, zeker wanneer er tijdens de spitsuren lange files staan.
Op de huidige brug is er te weinig ruimte voor het aanleggen van zowel voetpaden, fietspaden als een rijweg voor het autoverkeer. Fietsers rijden op vandaag vaak in het midden van de rijweg op de brug om de fietsopstelstrook aan de verkeerslichten met de Guldensporenlaan te bereiken. Al jaren was er sprake om een fietsersbrug naast de bestaande brug te gaan voorzien.

De Vlaamse Waterweg NV, beheerder van de Ringvaart en de bruggen, wil op basis van zijn inspectie de brug volledig vernieuwen. De brug is intussen meer dan 60 jaar oud en is bovendien te laag om moderne schepen te laten passeren. Ook de plannen van het Agentschap Wegen en Verkeer en de provincie Oost-Vlaanderen worden meegenomen in dit project. Het totale project van de Bergwijkbrug heeft aandacht voor een veilige en comfortabele infrastructuur voor alle weggebruikers.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst mobiliteit
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot

Contact

  • 09 210 33 11
  • 09 210 33 14
09 210 32 59
mobiliteit [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • De Bergwijkbrug, de kleine brug over de Ringvaart ter hoogte van de Fraterstraat, wordt dankzij steun van het EFRO vervangen door een nieuwe brug met veilige fietsinfrastructuur. 

  • De totale duur van de werken bedraagt ongeveer 14 maanden. We zouden graag tegen het einde van september 2021 de nieuwe Bergwijkbrug in gebruik willen nemen.
    We sluiten de Bergwijkbrug zelf 9 maanden af voor zowel voetgangers, fietsers als automobilisten.

  • De nieuwe Bergwijkbrug zal ruimte bieden voor een veilige infrastructuur voor zowel voetgangers, fietsers als autoverkeer.

  • Blijf je graag op de hoogte van de werken? Heb je een vraag of wil je iets melden? Contacteer dan de dienst Ruimte van het lokaal bestuur Merelbeke.