U bent hier

Situatieschets Merelbeke

Merelbeke, op een steenworp van Gent, is een moderne en dynamische gemeente van ruim 24.000 inwoners. Centraal in Oost-Vlaanderen, tussen de provinciehoofdstad en de Vlaamse Ardennen, is het de schakel tussen het grootstedelijk gebied Gent en het landelijke buitengebied. Merelbeke kijkt terug op een rijke geschiedenis.

In het verleden was Merelbeke rijk aan water. Een troef, maar soms ook een bron van ellende, want de gemeente had dikwijls te kampen met watersnood. Vandaar ook de naam ‘Merelbeke’, een samenstelling van ‘leebeek naar het meer’.

Merelbeke wordt van noord naar zuid doorkruist door de Hundelgemsesteenweg, een drukke verkeersader tussen Gent en Brakel. Langs die as verandert Merelbeke geleidelijk van een verstedelijkt naar een landelijk gebied. De meest noordelijke wijk, Flora, leunt aan tegen Gent. Het Liedermeerspark, een natuur- en wandelpark aan de Schelde, is de groene long van die wijk. Net voorbij de grens, op grondgebied Gentbrugge, ligt Merelbeke-Station. De wijk Flora is gescheiden van Merelbeke-Centrum door de Ringvaart. Ten zuiden van de Ringvaart doorkruist de E40-autosnelweg Kust-Brussel het grondgebied van onze gemeente. Via de R4-buitenring is er ook een snelle verbinding met Gent en met de E17 richting Antwerpen en Kortrijk. De faculteit Diergeneeskunde van UGent ligt vlakbij de R4 en de E40. Tussen Flora en Merelbeke-Centrum ligt de Kuïel, een handelswijk langs de Hundelgemsesteenweg.

Merelbeke-centrum herbergt heel wat gemeentediensten. In het hart van het centrum liggen de bibliotheek, het gemeentehuis, het Sociaal Huis, het politiecommissariaat, het sportcentrum, het zwembad, de dienst werken en het OCMW. Vanaf de wijk Kwenenbos krijgt de gemeente stilaan meer een landelijk uitzicht. Die wijk vormt een uitloper van Merelbeke-Centrum. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel bloemisten uit Flora zich hier vestigen. Het recyclagepark Hollebeek en het gemeenschapscentrum 't Groenendal liggen in Kwenenbos.

De deelgemeenten Bottelare, Schelderode, Melsen en Lemberge zijn nog echte dorpskernen in een landelijk gebied. In het schilderachtige Munte ligt het hoogste punt van de gemeente, op 55 m. Het toeristisch infopunt is er gevestigd in de voormalige pastorie op het Munteplein. In de landelijke wijk Makkegem, langs de Bosstraat en de Makkegemstraat, liggen heel wat bossen die grotendeels in privébezit zijn.

Verwante producten

Bevolkingscijfers

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Bekijk ook

  • Het wapenschild en de vlag van de gemeente Merelbeke.

  • Ontdek in een filmpje de gemeente Merelbeke samen met de Merelbeekse wielrenster Jolien Dhoore en ultraloper Wouter Hamerlincks.