Premie voor passiefwoning of nulenergiewoning

Wat?

In een passiefhuis moet je bijna geen energie in de woning stoppen om comfortabel te wonen. Alles dat warmte afgeeft (verlichting, toestellen, mensen …) wordt gebruikt als verwarming. De warmte van de zon wordt volop benut in de winter en gebruikt in de zomer. Als u een passiefwoning of nulenergiewoning bouwt, heeft u mogelijks recht op een premie.

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een toelage voor passiefwoningen en nulenergiewoningen moet je minimaal aan volgende voorwaarden voldoen:

  • De woning is ofwel een passiefwoning ofwel een nulenergiewoning gelegen gelegen in Merelbeke.

Een passiefwoning is een woning waarvan de totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling beperkt blijft tot 15kWh/m² en waarvan het luchtverlies niet grote is dan 60% van het volume van de woning per uur (bij een luchtdichtheidsproef met een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 pascal).

Een nulenergiewoning is een passiefwoning waarbij de resterende energievraag voor ruimteverwarming en koeling volledig wordt gecompenseerd door ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.

  • Het gebouw moet voldoen aan de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en alle andere wetten, reglementen, verordeningen, normen, voorschriften en gebruiken die erop van toepassing zijn.
  • Alle particulieren, bedrijven, vzw’s en verenigingen komen in aanmerking voor subsidiëring.
  • Een EPC (energieprestatiecertificaat) of EPB (bewijs van energieprestatie en binnenklimaat) toont aan dat het om een passiefwoning of nulenergiewoning gaat en is bij de aanvraag gevoegd als bewijsstuk.
 

Hoe?

Om in aanmerking te komen voor een toelage vul je het aanvraagformulier in.

 

Prijs?

De gemeentelijke toelage is éénmalig per gebouw en bedraagt 1 000 euro voor passiefwoningen en 2 000 euro voor nulenergiewoningen.

 

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Sociaal huis
Sociaal Huis
Hundelgemsesteenweg 357
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot
enkel op afspraak

Contact

  • 09 210 33 50
sociaalhuis [at] merelbeke.be

Bekijk ook