U bent hier

Subsidies rond natuur, bos en groen Vlaamse overheid

Wat?

In Vlaanderen is er nog weinig bos en natuur te vinden en daarom voorziet de Vlaamse overheid in allerlei subsidies rond natuur, bos en groen.

Soorten subsidies

1. Bebossing landbouwgrond

De Europese en Vlaamse overheid hebben samen een nieuwe subsidieregeling uitgewerkt voor de bebossing van landbouwgronden.

2. Bebossing en herbebossing

De Vlaamse overheid verleent subsidies voor de aanleg van een bos met inheemse soorten. Er wordt een subsidie voorzien voor de aanplant en voor wildbescherming.

3. Openstelling van bossen

De vraag naar groene ruimte en speelbossen is in Vlaanderen erg groot. De Vlaamse overheid wil het bos voor een brede doelgroep toegankelijk maken. Volgens de regels zijn alle bossen voor het publiek toegankelijk, maar wel uitsluitend op de boswegen. Beheerders van privébossen kunnen echter hun bossen ontoegankelijk verklaren. Om deze privébossen toch open te stellen, keert de overheid hiervoor subsidies uit.  

4. Ecologische bosfunctie

De Vlaamse overheid voorziet een subsidie voor de bevordering van de ecologische bosfunctie. Enkel bosbeheerders die over een goedgekeurd beheerplan beschikken kunnen hiervoor een subsidie verkrijgen. Ze krijgen een duwtje in de rug om de ecologische rol van hun bos te beschermen of te versterken. 

5. Opstellen van bosbeheersplan

Wie een uitgebreid bosbeheerplan opmaakt – een beheerplan dat voldoet aan de criteria voor duurzaam bosbeheer – kan daarvoor een subsidie krijgen. Deze subsidie is er om de kosten van de opmaak te dekken. Een uitgebreid beheerplan moet namelijk aan strenge eisen voldoen: er zijn onder meer bosbouw- en vegetatiemetingen nodig, wat de opmaakkosten doet oplopen. 

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Leefmilieu
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(10/05) tot

Contact

  • 09 210 32 70
09 210 32 99
milieu [at] merelbeke.be

Bekijk ook