U bent hier

De vaccinatiecampagne: een uitweg uit de crisis

Wat?

Eind vorig jaar werden de eerste bewoners van woonzorgcentra gevaccineerd, waarmee de vaccinatiecampagne in ons land (officieus) van start ging. De bedoeling is dat uiteindelijk zoveel mogelijk mensen het vaccin krijgen toegediend, zodat er groepsimmuniteit tegen het coronavirus wordt opgebouwd en we eindelijk terug naar onze normale levens kunnen.

Plan in drie fases

Het vaccinatieplan dat door de hogere overheden is opgesteld, bestaat uit drie fases. Omdat er niet meteen voldoende vaccins zijn voor iedereen, is er gekozen voor een specifieke volgorde. Daarvoor werden een aantal prioritaire doelgroepen afgebakend.

Fase 1: woonzorgcentra en zorgpersoneel

 • Allereerst was het aan de bewoners en het personeel van woonzorgcentra.
 • Vervolgens kwamen de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod. 
 • Daarna was het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg.
 • Tot slot kwam het niet-medische personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen aan de beurt. 

Fase 2:  65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen

 • In een tweede fase konden alle 65-plussers rekenen op een vaccin.
 • Daarop volgden de 45- tot 65-jarigen met onderliggende gezondheidsproblemen.
 • Ook mensen met essentiële beroepen kwamen aan de beurt (bv. brandweer en politie).

Fase 3: rest van de bevolking

Eens er meer vaccins werden geleverd, kwamen eerst andere risicopatiënten aan de beurt en uiteindelijk de rest van de volwassen bevolking. 

Exacte timing

Het is op dit moment moeilijk om een exacte timing voor het hele proces vast te leggen, aangezien het sterk afhangt van het aantal beschikbare vaccins. De ambitie van de Vlaamse Overheid is in elk geval om nog voor de zomer bij iedere Vlaming (die dat wenst) minstens één inenting toegediend te hebben.

Locatie

Het Sport- en Recreatiecentrum De Warande werd omgebouwd tot een vaccinatiecentrum. Er werd gezocht naar oplossingen voor wie zich om medische redenen moeilijk kan verplaatsen en bij uitbreiding voor iedereen die minder mobiel is.

Uitnodiging

Wanneer je aan de beurt bent, zal je een uitnodiging in de bus krijgen en dus opgeroepen worden om je te laten vaccineren. Je wacht dus de brief af met de uitnodiging alvorens je naar het vaccinatiecentrum kan gaan.

Meer info over de vaccinaties

Het corona-vaccin is onze belangrijkste troef om de pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en je redt er levens mee. Daarom is het cruciaal dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren.

Maar misschien zit je nog met vragen? Surf dan naar www.laatjevaccineren.be/covid-19 voor meer info over de vaccinaties en de beschikbare vaccins.

Bekijk ook

 • Hoe kan ik vermijden dat ik besmet word of een besmetting doorgeef aan anderen?

 • Heb je vragen, wil je meer info of ben je op zoek naar contactgegevens? Of heb je het moeilijk en wil je graag met iemand praten?

 • Ben je ziek? Blijf thuis en bel naar je huisarts (of naar 1733 tijdens het weekend).

 • Hier vind je alle informatie over mondmaskers. Hoe draag je ze, hoe was je ze, wanneer draag je ze,...

 • Je krijgt een persoonlijke uitnodiging om je vaccin te gaan halen.

 • Merelbekenaars zullen hun vaccin krijgen in de sporthal van Wetteren, Warandelaan 14B, 9230 Wetteren.