U bent hier

Scholenaanbod

Cultuuraanbod voor scholen

Scholenaanbod schooljaar 2020-2021

Net als altijd bieden we jullie dit schooljaar opnieuw een mooie selectie cultureel aanbod voor scholen aan. We zijn blij dat vanaf februari 2021 in het nieuwe Cultuurhuis te mogen doen, een prachtige plek waar we de ambitie hebben om ook in de toekomst de schoolgaande jeugd een mooie en diverse programmering aan te bieden, zowel in podiumvoorstellingen, film als tentoonstellingen.

Naast een enkele voorstelling in ’t Groenendal in het najaar 2020, is ons aanbod vooral gebundeld in het voorjaar van 2021.

Ondanks de huidige coronacrisis en de onzekere tijden, hebben wij er heel veel zin in! Wij hopen ook van ganser harte dat we culturele activiteiten kunnen blijven aanbieden aan een scholenpubliek, én we durven ook hopen dat code geel voor het secundair onderwijs wijzigt wat betreft de extrascolaire activiteiten.  

We gaan momenteel uit van een maximum van 200 leerlingen per voorstelling, zoals opgelegd door de overheid. We kennen zitplaatsen per schoolbubbel toe en volgen alle opgelegde veiligheidsvoorschriften.

 

1e kleuterklas

CIRCUS/ THEATER - Sprookjes en zo - CLICK

Na het succes van "Lampionaio" maakt Sprookjes enzo opnieuw een interactieve circustheatervoorstelling voor kleuters. Deze keer draait alles om licht. De avond valt. De straatlantaarn glimlacht naar de zonsondergang. En dan gebeurt het: klik, het licht gaat aan. De betovering begint en duurt de hele nacht.

Kom naar de gezellige circuspiste waar de tijd stil is blijven staan. Installeer je bij de oude kandelaar onder de schommelende kroonluchter en laat je betoveren door de carrousel van dansende lichtjes en schemerlampjes die verstoppertje spelen. Kom met pretlichtjes in je ogen. Pietro, Marco en een circusmeisje zorgen voor het lampenspel en verwennen je met een acrobatisch sprookje.

 • woensdag 28 april 2012 om 10.30 uur
 • donderdag 29 april 2021 om 10 uur en om 14 uur
 • duur: 50 min.
 • lesmap: ja
 • trailer

1e en 2e kleuterklas

THEATER - Anna's Steen - Streep! 

Twee beste vrienden wonen al jaren samen. Ze delen alles, ook hun geluk. Maar dan is er iets wat er eerst niet was…dwars door hun huis loopt een streep! Is daar iemand? Het leven ziet er plots heel anders uit nu de streep er is. Er is nu een HIER en een DAAR, een GOEDE en een NOG BETERE kant, een VAN MIJ en een VAN JOU,…

"STREEP!" gaat over absurde en herkenbare situaties die zich afspelen in en rond een zelfgebouwd huis. Een fysieke en verrassende voorstelling zonder woorden en veel muziek en waar vreemde figuren bellen aan de deur.

 • dinsdag 23 februari 2021 om 10.30 uur en om 14 uur
 • duur: 45 min.
 • lesmap: ja
 • trailer

2e en 3e kleuterklas

THEATER - dOft - ZOZOÖFZO

Een groepje charmante toneelspelers, volledig in het wit, staan vol trots klaar om hun 1-minuut-voorstelling eindelijk aan het grote publiek te laten zien. Maar dan krijgen ze onverwacht een brief van iemand die zich de Strenge Meneer noemt. Overtuigd dat zijn mening de absolute waarheid is, doen ze er alles aan om hem tevreden te stellen. Iets groter, wat kleiner, nog mooier, veel fijner. Terug lager, veel trager, meer kleuren, niet zeuren.

De Strenge Meneer brengt alles en iedereen aan het twijfelen. Maar wat is de betekenis van zijn mening? En is die wel zo belangrijk? Het publiek zitten tussen twee vuren: gaan ze mee in het verhaal van de Strenge Meneer of willen ze de ondertussen wanhopige toneelspelers helpen? Zo, zo of zo? Ze doen hun best, dat is zeker. Maar voor wie is dat genoeg?

Kinderen krijgen voortdurend te horen dat wat ze doen goed is of slecht. Dat ze flink zijn of stout. Goedgemanierd of onbeleefd. Juist of fout. Maar wat vinden ze zelf? Begrippen als 'goed' en 'slecht' zitten zo vastgeroest in ons systeem dat niemand ze nog in vraag stelt. Zo, zo of zo? Ze doen hun best, dat is zeker. Maar voor wie is dat genoeg?

 • dinsdag 11 mei 2021 om 10.30 en om 14 uur
 • duur: 50 min
 • lesmap: ja
 • trailer

1e en 2e leerjaar 

MUZIEKTHEATER - Anna's Steen - Olifant en krokodil

Een vrolijke muziektheatervoorstelling vol met grappige verhalen van "Olifant en Krokodil". Bart Embrechts en zijn muzikanten nemen je mee in de fantasierijke wereld van meesterverteller en tekenaar Max Velthuijs. Over sluwe Krokodil die denkt vriendelijke Olifant een hak te zetten en handige Krokodil die voor hem een meesterwerk maakt. Over samen thee drinken, samen verwonderd zijn én vooral: samen muziek maken!

 • dinsdag 9 maart 2021 om 10.30 uur en om 14 uur
 • duur: 50 min
 • lesmap: ja
 • trailer

2e t.e.m. 6e leerjaar en secundair

EXPO - Het atelier van Kaatje Vermeire, een stapeling van werelden

“Er was dat ene boek dat eenieder verraste en bij herlezen, alleen maar sterker werd. Een boek waar we een illustrator aan het werk zien die zich niet blijft wentelen in geboekte successen, maar volop gaat voor de uitdaging die de tekst haar biedt. Een boek dat in beeld de vrolijke complexiteit van de tekst volgt, ondersteunt en er het hare aan toevoegt. Een boek zoals er meer zouden mogen zijn. De Boekenpauw 2019 gaat naar "Ans & Wilma verdwaald" van Kaatje Vermeire!” (uit het juryverslag Boekenpauw november 2019)

Kaatje Vermeire komt op bezoek, terug naar de plaats waar ze 25 jaar woonde alvorens naar Wetteren te verhuizen. En dat niet alleen: ook een deel van haar atelier verhuist mee naar Merelbeke. Sinds 2007 illustreert Kaatje bijzondere prentenboeken voor jong en oud, die diverse prijzen wonnen en inmiddels over de hele wereld vertaald werden.

Benieuwd hoe de illustratrice te werk gaat en wat haar inspireert? Welkom in ‘Kaatjes Atelier’, een netjes geordende ‘belt’, waar ze - door herschikking en een combinatie van collage-, verf-, teken- en grafische technieken - zorgvuldig gekozen materialen & texturen verwerkt tot sprekende beelden, vol spanning en laagjes.

 • februari 2021: vrijdag 12, maandag 22, woensdag 24, donderdag 25, vrijdag 26

 • maart 2021: woensdag 3, donderdag 4, woensdag 17, donderdag 18, dinsdag 23, donderdag 25, maandag 29, dinsdag 30, woensdag 31

 • april 2021: donderdag 1 en vrijdag 2 

 • telkens van 9.30 tot 11 uur of van 13.15 tot 15.15 uur

 • duur: 1,5 à 2 uur

 • lesmap: inspiratiemap met doe-opdrachten

2e en 3e leerjaar

THEATER - Dimitri Leue – Quinnie en Quinn

Wanneer drie vrienden samen een verhaal verzinnen, strijden ze voor het woord om zo het verhaal te sturen. Maar wanneer één van hen zich op de troon hijst en de twee anderen verplicht om te luisteren, loopt het fout. "Quinnie & Quinn" willen ontsnappen of kunnen ze het samen eens geraken? Samen kunnen ze uit het verhaal geraken. 

Voor "Quinnie & Quinn" schrijft acteur, auteur en regisseur Dimitri Leue een nieuwe tekst waarin met taal en humor gespeeld wordt om een verhaal te vertellen. Na de voorstellingen "Eén been/één vleugel" en "Wolinoti, het houten kind" waarin hij het podium deelde met een muzikant, kiest hij nu resoluut voor een speelse ode aan de vrijheid. Dat doet hij aan de zijde van Jonas Leemans en Inge Paulussen.

Een speelse ode aan de vrijheid. Als er niets is, kan alles ontstaan.

 • vrijdag 26 maart 2021 om 13.30 uur
 • duur: 60 min
 • lesmap: nee

3e en 4e leerjaar

WORKSHOP - Larf! – theaterworkshop

Kom met je klas naar een echte theaterzaal met licht en geluid! Laat je begeleiden door een professionele theatermaker van Larf! die het creatieve brein van je leerlingen stimuleert en hen meteen aan het spelen zet.

 • donderdag 27 mei, vrijdag 28 mei, donderdag 3 juni, vrijdag 4 juni 2021
 • telkens van 9 tot 15.45 uur, dagindeling:
  • 9 tot 11.30 uur (met 30 min. pauze)
  • 11.30 -12.30 uur: middageten in de foyer
  • 12.30 tot 15 uur (met 30 min. pauze)
  • 15.15 tot 15.45 uur: toonmoment
 • lesmap: neen

3e en 4e leerjaar

ZANGPROJECT - Wim Claeys - Zing het moar in 't Gentsch

VOLZET (herneming na de annulatie van vorig jaar)

 

4e en 5e leerjaar

THEATER - Froe Froe - Killie Billie

There once was a boy, of was het a girl? Het was zeker een kind, het was Billie the Kid!
Er was eens een kind, die geen kogel kon raken, geen beul ooit kon kraken, waarvan er geen bil of geen kaak ooit geschroeid werd door d’adem der draken. Met moed in het hart en een blos op de wang bedwong het elk kwaad dat de wereld wou raken, en redde ons allen van d’onder­gang …
In games.

Een redder online en een held on display. Een schelm op het scherm en een krak op teevee. Maar in ’t echt ging ‘t er echter veel slechter mee, met het kind genaamd Billie, met Billie the Kid!

Want de kamer waar Billie in speelde en sliep. Die lag onder onvervalst oorlogs­ge­bied.
Met aan één kant de ma aan d’andere de pa. Lijnrecht over elkaar want ’t was grote bagaar.
’t Was zijn moeder die gromde, zijn vader die beet. En de ‘ik’ had het juist en de ‘gij’ was verkeerd.
Als de pa sprak van ‘poepje’, sprak moeder van ‘scheet’ Zei papa ‘poepegatje’, zei mama ‘de spleet’.
Sprak de pa van een ‘fluitje’, sprak moeder van ‘piet’. En zo was het bij alles.
Eens werden ze ’t niet. Dus een oorlog ontstond uit dat huislijk verdriet.

Op een dag komt de crash. Papa en Mama gaan uit elkaar. RudyRUDY, de vriend van Billie, vindt het goed, Weekom­Week kinderen hebben toch een fijn leven. Alles dubbel, huizen, kado's, en + vaders en + moeders, + oma’s en + opa’s. Natuur­lijk zijn de afspraken niet overal gelijk. Wat bij mama zus is moet bij papa zoos. Dat is soms vervelend en een beetje verwar­rend ook, want papa wil een jongen en mama een meisje. Afspraken brengen structuur in het leven van een kind zeggen papa’s en mama’s. Maar als kind wil je maar één ding, dat papa en mama gelukkig zijn en vooral, terug samen... Enkel het stuifmeel van de liefdes­bloem kan daarvoor zorgen. Als je dat in iemands ogen strooit, wordt die op slag verliefd op de eerste die hij, of zij, ziet. Daar wil Billie vol voor gaan.

Tim Burton is niet ver weg.

 • woensdag 24 maart 2021 om 10 uur
 • duur: 60 min
 • lesmap: ja
 • trailer

4e, 5e en 6e leerjaar en secundair

THEATER - Het Scheldeoffensief - WaRaMis 2.0

Een zoektocht naar verlichting en troost met hartverwarmend brood en spelen, gebracht door mensen met een beperking

In de nieuwste theaterproductie van Het Scheldeoffensief maakt artistiek bezieler en theatermaker Frank Dierens een plastische familievoorstelling (9+), op live muziek van Geoffrey Burton. De voorstelling voor zeven bijzondere spelers werd door de coronamaatregelen aangepast naar twee spelers, WaRaMis 2.0.

En de Waramis deden hun armen open. De pluimen schoten langs alle kanten, zelfs door hun gat, hun lijf werd heeltegans bedekt met een schitterend verenpak…

Een troep zwervers trok ooit van plek naar plek. Pelgrims die hun eigenheid hadden meegebracht, kleurrijke kostuums droegen, hun maskers en lekkernijen namen ze destijds feestelijk mee naar de scène. Tot plots alles stopte…

In een fantasierijke associatieve taal wil WaRaMis 2.0 het publiek confronteren met deze twee overgebleven stamleden, ontrukt van hun familie, hun troep. Ze zijn gedoemd om hun eigen nieuwe rode draad te trekken waar realiteit en fictie dwars door elkaar lopen en absurditeit en onwezenlijkheid de slappe koord is die ze moeten bewandelen.

Als bonus krijg je een waanzinnige soundscape, een herkenbaar aantrekken en afstoten tussen vader en dochter, een zoeken naar verbondenheid op een afstandelijk plateau dat kraakt en jankt om terug op volle toeren te mogen draaien.

Waarheen we gaan is ons onbekend, we zijn als een stuk omgevallen boom waarvan we niet weten waar hij ooit stond, we hebben elk een stuk wortel in onze koffers zitten, samen met een zakje geboortegrond.”

Het Scheldeoffensief wil goesting en talent voor theater bij mensen met een beperking opsporen, uitdagen en tonen aan een breed publiek. Naast een laagdrempelig en wekelijks theateratelier maken we op regelmatige basis inclusieve theatervoorstellingen die een breed publiek aanspreken.

 • dinsdag 20 oktober 2020 om 10.30 en om 14 uur
 • duur: 75 min
 • lesmap: nee

5e en 6e leerjaar, 1e graad secundair

THEATER - Ultima Thule - Knetter

Jean-Martin keert terug naar zijn ouderlijk huis. Zijn vader, een wereldberoemde psychiater, is gestorven. Het huis moet leeggehaald worden. Waar te beginnen? Hij staat in de tuin en wil nog niet inpakken. Plots duikt zij op, het meisje. Alsof ze nooit is weggeweest. "Doe uw ogen dicht en volg mijn stem!", zegt ze. Zij weet iets wat hij niet weet. Maar wat zij niet weet is dat hij ook iets weet wat zij niet weet. Samen spoelen ze terug naar hun eerste ontmoeting. Naar de vijver. Naar het lijk in die vijver. "Weet ge het nog?", vraagt zij. Stilte. 

Joris Hessels en Dominique Collet maken een gevoelige, absurde objectenvoorstelling over hoe iets helemaal anders kan worden. Hoe het soms knettert. De Compact Disk Dummies tekenen voor de soundscape.

 • dinsdag 2 maart 2021 om 10.30 uur en om 14 uur

 • duur: 65 min

 • lesmap: ja

 • trailer

 

Leerkrachten

WORKSHOP - Kamishibai

Kamishibai? Da’s Japans verteltheater. Maar wat is het precies en waar komt het vandaan? In deze workshop neemt Inge Umans je mee naar de oorsprong en geeft ze aan de hand van verschillende verhalen tips en tricks om zelf aan de slag te gaan. Een praktische workshop waarin je zelf je eigen stem ontdekt in het vertellen! Er wordt onder meer gewerkt met de vertelplaten die cursisten van de Vrijetijdsateliers maakten o.l.v. Kaatje Vermeire. Zij vertalen een verhaal uit Benin, (waarmee Merelbeke een link heeft via de partnerschap met Toucountouna), naar prenten.

 • zaterdag 24 april 2021 van 14 tot 17 uur
 • gratis 
 • inschrijven kan t.e.m. vrijdag 23 april 2021 via de bib (bibliotheek [at] merelbeke.be)

 

Algemene info

Inschrijven:

 • Merelbeekse scholen van 31 augustus t.e.m. 25 september
 • niet-Merelbeekse scholen van 17 t.e.m. 25 september
 • via cultuur [at] merelbeke.be (subject: Inschrijving%20scholenaanbod%20Cultuurhuis%202020-2021)  met de mededeling: ‘Inschrijving culturaanbod Cultuurhuis 2020-2021’
 • De inschrijving is pas definitief wanneer je een bevestigingsmail ontvangt. De dienst cultuur bevestigt tegen uiterlijk woensdag 30 september 2020. We proberen daarbij aan ieders wensen te voldoen. Wij bevestigen de inschrijving zowel naar het algemeen e-mailadres van de school als naar het individueel mailadres van de leerkracht zodat we zeker zijn dat beide van elkaar op de hoogte zijn. Wij verwachten ook van beide een bevestiging terug.

 • Wijzigingen zijn slechts mogelijk tot een week na het ontvangen van de bevestiging, dus uiterlijk t.e.m. woensdag 7 oktober. Daarna zal je, bij annulering, de volle prijs moeten betalen, tenzij een andere groep de plaats inneemt.

Kostprijs:

 • voorstelling kleuteronderwijs: € 5 per leerling
 • voorstelling lager onderwijs: € 6 per leerling
 • voorstelling secundair onderwijs: € 6 per leerling
 • expo: € 3 per leerling 
 • theaterworkshop: € 12 per leerling
 • zangproject (3 repetities en optreden): € 9 per leerling
 • workshop kamishibai: gratis
 • leerkracht: gratis
 • begeleiders en ouders: zelfde tarief als de leerlingen

Betaling:

 • Na de voorstelling krijgt de school een factuur toegestuurd. Wij noteren het aantal aanwezige leerlingen voor de voorstelling. Voor afwezige leerlingen moet je dus niet betalen. We rekenen wel minimaal 90 procent van het aantal ingeschreven leerlingen aan.

Contact:

dienst cultuur

09 210 35 80

cultuur [at] merelbeke.be

maandag - vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, enkel op afspraak