U bent hier

Nieuw cultuurhuis

Wat?

Op 3 februari 2018 werd op feestelijke wijze de start van de werken aan een nieuw gemeenschapscentrum in het hart van het centrum van Merelbeke gevierd. Het centrum verrijst aan het Driekoningenplein en wordt een plek waar mensen samenkomen, ontmoeten, ontspannen, inspireren, genieten, zich ontwikkelen,…

Het hart van het cultuurhuis wordt de polyvalente zaal waar ruimte is voor 420 bezoekers, met een inschuifbare tribune die vlot kan weggewerkt worden zodat de zaal ook geschikt is voor staande concerten of voor de grotere activiteiten van onze verenigingen. Naast de theaterzaal bevindt zich een ruime foyer en een tentoonstellingsruimte.

                                             

De ingang van het cultuurhuis ligt aan de oostzijde langsheen het Driekoningenplein. Er komt een vrijetijdsbalie: de infoplek om het vrijetijdsaanbod van Merelbeke en de regio te ontdekken. Tickets kopen, zalen reserveren, inschrijven voor sportkampen of speelpleinwerking: de vrijetijdsbalie wordt dé plek.

Op de eerste verdieping van het gebouw worden 4 multifunctionele lokalen voorzien voor vergaderingen,  lezingen of workshops  allerhande. Ook de administratie van de culturele dienst krijgt er een vaste stek.

Als de theaterzaal het hart van het gebouw is, dan zal het cultuurcafé met het grote buitenterras wellicht zuurstof geven aan het gebouw . Daar zal je overdag en voor en na de voorstellingen terecht kunnen om bij te praten en na te genieten met uitzicht op het centrum.

Het nieuwe cultuurhuis bevindt zich vlakbij de bibliotheek, wat heel wat mogelijkheden opent voor nieuwe, creatieve verbindingen.

Volgens architecten Aldo en David De Beule (AnD Architecten) wordt het gemeenschapscentrum een bijzondere plek: "Het gebouw is atypisch en onderscheidt zich niet alleen door zijn opvallende vormgeving maar ook door zijn bijzonder materiaalgebruik. Een gedurfde en eigenzinnige uitstraling die zich deels afzet tegen maar ook integreert in de omgeving. Het is een gebouw met karakter: een niet alledaags gebouw waarover gesproken zal worden! De focus wordt gelegd op hetgeen zich afspeelt ‘in’ het gebouw. Eenvoudige, eerlijke materialen en een sobere aankleding. Het gebouw is het ‘decor’, biedt ruimte en mogelijkheden en stelt zich flexibel op."

De werken zijn op 5 februari 2018 van start gegaan. De opening van het cultuurhuis is voorzien in december 2019. 

 

   

 

Bekijk ook

  • In juni 2018 is de bouw begonnen van een nieuwe, multifunctionele sporthal. Die komt tussen zwembad Ter Wallen en de bestaande sporthal.