U bent hier

Internationaal rijbewijs

Wat?

Als u naar een land reist dat uw rijbewijs (Europees model) niet erkent, hebt u een internationaal rijbewijs nodig. Het internationaal rijbewijs wordt uitgereikt door de gemeente van uw woonplaats.

Voorwaarden

In België mag u alleen met een internationaal rijbewijs rijden als u niet ingeschreven bent in België. Als Belg moet u dus op verzoek altijd uw Belgisch rijbewijs (of uw Europees model als u dit al omgewisseld hebt) tonen.

Hoe?

Je kan het internationaal rijbewijs aanvragen bij je gemeente.

Het internationaal rijbewijs is geldig voor een periode van drie jaar vanaf de uitreikingsdatum. Als het nationale rijbewijs minder lang geldig is, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over.

Als je internationaal rijbewijs vervalt, als je het verliest of als het beschadigd of gestolen wordt, kan je een nieuw exemplaar aanvragen bij de gemeente. Daarbij geef je je verlopen of beschadigd internationaal rijbewijs terug af of het aangifteformulier opgemaakt door de politie in geval van diefstal of verlies.

In België mag je alleen met een internationaal rijbewijs rijden als je niet ingeschreven bent in België. Als Belg moet je dus op verzoek altijd je Belgisch rijbewijs tonen.

Wat meebrengen?

  • identiteitskaart
  • recente pasfoto
  • geldig Belgisch rijbewijs

Prijs?

21 euro

Uitzonderingen

Buitenlands ambassadepersoneel moet zich met de diplomatieke identiteitskaart wenden tot de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken om het internationaal rijbewijs te verkrijgen.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Burgerzaken
Gemeentehuis
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot
enkel op afspraak

Contact

  • Afspraak burgerlijke stand - 09 210 32 40
  • Afspraak niet-Belgen - 09 210 32 35
  • Algemene informatie - 09 210 32 30
burgerzaken [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • Met een Europees rijbewijs kan een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig aantonen dat hij/zij beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een gemotoriseerd voertuig van een bepaalde categorie te kunnen en mogen besturen.

  • Een voorlopig rijbewijs geeft u de toelating om met een voertuig op de openbare weg te rijden als voorbereiding op het praktisch rijexamen.

  • Je kan een buitenlands rijbewijs omwisselen in een Europees rijbewijs.