U bent hier

EFRO-project Bergwijkbrug

Wat?

Al jarenlang is de Bergwijkbrug, de kleine brug over de ringvaart ter hoogte van de Fraterstraat, een knelpunt voor fietsverkeer. Daarnaast bleek uit onderzoek van het Agentschap Vlaamse Waterweg, eigenaar van de brug, dat de structuur geen lang leven meer beschoren was. Het leek dus wenselijk geen aparte fietsbrug te voorzien, maar te kiezen voor een nieuwe brug mét fietsinfrastructuur.

Eind 2016 zagen de gemeente, het Agentschap Vlaamse Waterweg, het Agentschap Wegen & Verkeer en de provincie Oost-Vlaanderen hun kans na de projectoproep van EFRO. Dat is het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en is een fonds voor het versterken van de regio's in Europa.  Eén van de prioriteiten daarbij is het bevorderen van de overgang naar een koolstofarme economie. Het verbeteren van duurzame stedelijke mobiliteitssystemen die kaderen binnen een gemeentelijk klimaatplan is één van de specifieke doelstellingen binnen die prioriteit.

Begin mei 2017 kwam het verlossende nieuws dat de partners aanspraak maken op een subsidie van 736.915 euro om de fietsinfrastructuur aan te leggen. Een voorwaarde is wel dat de brug binnen 3 jaar na de startdatum van het project wordt afgewerkt. Dat wil zeggen dat de brug op 1 oktober 2020 klaar moet zijn.

Ondertussen is een ontwerpbureau aangesteld en wordt een eerste ontwerp voorbereid.