U bent hier

Leefomstandigheden

Wat?

Gezondheidszorg

Een goede gezondheidszorg klinkt zo vanzelfsprekend voor ons, zo onbereikbaar is een goede gezondheid voor 1,3 miljard mensen op deze wereld. Zij hebben geen dokter, apotheker of ziekenhuis in de buurt. Laat staan dat ze die kunnen betalen. Dit is ook zo in Toucountouna. In de toekomst willen we ons inzetten om een steentje bij te dragen tot een betere en betaalbare gezondheidszorg in Toucountouna. 

  • Inzamelactie van medisch materiaal door oud-schepen Jan Jonckheere (2016)
  • Levering van medisch materiaal in Toucountouna in samenwerking met leerlingen van Odisee Sint Niklaas (2016)
  • Werkbezoek GROS - analyse medische situatie (2016)

Concrete projecten kunnen in de toekomst het volgende omvatten:  stages van studenten verpleeg - en vroedkunde, ondersteuning van de mutualiteiten, verbetering waterkwaliteit, installatie sanitaire voorzieningen, sensibilisering voor gezonde voeding, ....

Energie

De gemeente Toucountouna heeft een oppervlakte van 1/3 van de provincie Oost Vlaanderen en heeft verschillende deelgemeentes.
Enkel in het centrum van de gemeente is er een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Een uitbreiding van dit elektriciteitsnetwerk zou te omslachtig en duur zijn.
Hernieuwbare energie biedt een antwoord op de energieproblemen.
In samenwerking met Solar Zonder Grenzen willen we in Toucountouna een eerste zonnekiosk installeren. Een zonnekiosk is een centraal gelegen gebouw voorzien van zonnepanelen, waar mensen van het dorp mobiele LED-lampen kunnen huren en deze wekelijks heropladen aan de zonne-installatie. Ook andere batterijen, bijvoorbeeld van gsm’s, kan men er tegen een kleine vergoeding herladen. Dit huurgeld wordt gebruikt voor herstellingen en vervangingen aan de installatie. Dorpen die niet op korte of middellange termijn van stroom zullen worden voorzien kunnen toch genieten van basisvoorzieningen. Op die manier kunnen leerlingen wanneer het donker is studeren en huiswerk maken, kunnen bevallingen in degelijk licht plaatsvinden, enz.

  • Fondsenwervende acties voor een eerste zonnekiosk in Toucountouna (2016)

 

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst noord-zuid
Dienst noord-zuid
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot en van tot
Morgen: tot

Contact

  • 09 210 32 19
noordzuid [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • In 2014 werd de stedenband tussen de gemeenten Merelbeke en Toucountouna werkelijkheid. Toucountouna, in Benin, West-Afrika, ligt in vogelvlucht ongeveer 5 000 km van Merelbeke.

  • De Gemeente Merelbeke heeft sinds maart 2014 een stedenband met Toucountouna (Benin). Deze samenwerking is gericht op het uitwisselen van ervaringen en op capaciteitsversterking..