U bent hier

Stedenband Toucountouna

Wat?

In 2014 werd de stedenband tussen de gemeenten Merelbeke en Toucountouna werkelijkheid. Toucountouna, in Benin, West-Afrika, ligt in vogelvlucht ongeveer 5 000 km van Merelbeke. Ondanks die afstand bestaat er een hartelijke, warme samenwerking tussen beide gemeenten. Er werden al verschillende bezoeken gebracht naar Toucountouna om verschillende projecten uit te werken en Merelbeke mocht ook al meermaals bezoek uit Toucountouna ontvangen.

Doel

Een stedenband heeft als doel om steden en gemeenten te versterken, zowel hier als in het Zuiden. Het idee is dat een sterke gemeente in het Zuiden een positieve invloed heeft op de totale omgeving.

Versterking en digitalisering van de dienst bevolking

De komende jaren (2015-2017) wordt hoofdzakelijk gefocust op de versterking en digitalisering van de dienst bevolking. Toucountouna schat haar bevolkingsaantal zelf op ongeveer 43.000 inwoners waarvan er 11.000 niet over een geboorteakte beschikken. Dit heeft verschillende negatieve gevolgen: wie geen geboorteakte heeft, kan geen eigendom verwerven, geen visum aanvragen en kinderen zonder geboorteakte kunnen zich niet inschrijven op school, waardoor ze slachtoffer dreigen te worden van kinderhandel.

Een aantal concrete projecten zijn:

  • Betere bewaring van papieren documenten door plaatsen van acht metalen kasten waarin papier beschermd is tegen vocht en termieten
  • Digitalisering van persoonsgegevens via de installatie en een computernetwerk en software voor de burgerlijke stand.
  • Zonnepanelen voor een stabiele stroomvoorziening
  •  
  • Motorfiets, zodat er ter plaatse kan gegaan worden om de geboorte te registreren

Leerrijk proces bij ons

De stedenband is een handig middel om de eigen Merelbeekse bevolking te sensibiliseren en kennis te laten maken met het leven in Afrika. Zo zijn er al verschillende programma’s uitgewerkt voor de leerlingen van de Merelbeekse lagere en middelbare scholen. Jaarlijks wordt ook Fête Afrique ondersteund waardoor kinderen kennismaken met het dagelijkse leven in West-Afrika. Er worden ook brieven en tekeningen uitgestuurd met leeftijdsgenoten in Toucountouna

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst noord-zuid
Dienst noord-zuid
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot

Contact

  • 09 210 32 19
noordzuid [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • De Gemeente Merelbeke heeft sinds maart 2014 een stedenband met Toucountouna (Benin). Deze samenwerking is gericht op het uitwisselen van ervaringen en op capaciteitsversterking..

  • Naast de projecten ter versterken van de gemeentelijke diensten zijn er projecten om de algemene levensomstandigheden te verbeteren.