Brandweer

Waar?

Brandweerzone Centrum
Roggestraat 70
9000 Gent
Openingsuren deze week
Ma
tot   tot
Di
tot   tot
Wo
tot   tot
Do
tot   tot
Vr
tot   tot
Za
Gesloten
Zo
Gesloten

Contact

 
  • Telefoon09 268 88 99
  • Telefoon100
  • Telefoon112
09 268 88 43
info [at] brandweerzonecentrum.be

Brandweerzone Centrum

De brandweer van Merelbeke behoort niet langer tot de gemeente Merelbeke, maar het maakt deel uit van brandweerzone Centrum. Deze brandweerzone beschermt 18 gemeenten en groepeert 8 korpsen.

 

  • Voor dringende hulpverlening (je huis staat in brand of er is een zwaar ongeval gebeurd met slachtoffers) bel je naar het nummer 100 of 112.
  • Is het niet dringend? Dan kan je gebruik maken van het e-loket voor melding van wespennesten, storm- en waterschade ...
  • Via het preventieportaal van de brandweerzone kan je advies vragen over een evenement dat of manifestatie die je organiseert, een nog in te richten publiek toegankelijke inrichting en bouwaanvraagplannen. Het webportaal biedt daarnaast de mogelijkheid om controles aan te vragen en PTI (publiek toegankelijke inrichtingen) te melden.

Is jouw woning brandveilig?

Controleer het zelf voor meer tips via http://www.ismijnwoningbrandveilig.be/

Heb je verder nog vragen omtrent de brandveiligheid in je woning? Dan kan je hier gratis een beroep doen op de diensten van een onafhankelijk expert van de brandweer.

Brandveiligheid begint bij jezelf. Brandweerzone centrum biedt online alvast enkele eenvoudige tips aan om jezelf en je omgeving te beschermen.

 

Retributies

De wettelijke opdrachten van de brandweer zijn kosteloos. Voor het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig zal de brandweer geen kosten aanrekenen.

Maar voor bepaalde opdrachten die de brandweer uitvoert, moet je wel betalen. De retributies voor die opdrachten zijn vastgelegd in een uniform retributiereglement.

 

Zoneraad en zonecollege

In de zoneraad zetelen de burgemeesters van de 18 gemeenten. De voorzitter van de zoneraad is burgemeester Daniël Termont van de stad Gent.

De zoneraad neemt in principe alle beslissingen en bepaalt de algemene visie en missie van de zone. Zij bepalen waar onze brandweerorganisatie moet staan op lange termijn. De zoneraad keurt alle plannen goed, bewaakt de voortgang, beoordeelt de resultaten en stuurt bij indien nodig.

De leden van de zoneraad komen in principe maandelijks samen.

De voorzitter van het zonecollege is Daniël Termont.  De burgemeester van Deinze en Destelbergen zijn ondervoorzitter.  Samen met de burgemeesters van Lovendegem en Gavere vormen zij het zonecollege.  Deze 5 bestuurders bereiden de vergaderingen van de zoneraad voor, in nauw overleg met de korpsleiding.  Het zonecollege vergadert 2-wekelijks.

Hier kan je de lijsten (agendapunten) raadplegen van het zonecollege en de zoneraad.

Praktische info