U bent hier

Lokaal Opvang Initiatief (LOI)

Wat?

Het OCMW organiseert lokale opvanginitiatieven (LOI) voor verzoekers om internationale bescherming. LOI's zijn gemeubelde privéwoningen met de nodige voorzieningen, zodat de verzoeker zelf kan instaan voor de dagelijkse basisbehoeften. Het OCMW geeft ook sociale en medische begeleiding.

Voorwaarden

Enkel verzoekers om internationale bescherming (verzoekers) waarvan de procedure nog niet ontvankelijk is verklaard en die rechtstreeks door de federale overheid geplaatst worden, kunnen in een LOI verblijven. En alleen in een LOI van het OCMW waaraan ze worden toegewezen.

Hoe?

In principe verblijft u als verzoeker gedurende de eerste vier maanden in een collectieve opvangstructuur (bijvoorbeeld een opvangcentrum). Daarna kunt u doorstromen naar een individuele opvangstructuur (een particuliere woning). U bent echter niet verplicht om in een opvangstructuur te verblijven.

Als verzoeker kunt u zelf geen aanvraag indienen voor een LOI. De plaatsingen worden door de federale overheid bepaald.

Als de procedure afgelopen is, dan dan moet u de woning van het LOI verlaten, ongeacht of u in België mag blijven dan wel het land moet verlaten.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Sociale Dienst
Administratief centrum
Poelstraat 37
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot en van tot
Morgen: tot en van tot
Enkel op afspraak

Jouw contactpersonen

Katrijn Merckx

Maatschappelijk werker
katrijn.merckx [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • Advies en doorverwijzing bij relatieproblemen, eenzaamheid, opvoedingsproblemen, gedragsproblemen, emotionele problemen...
  • Van 1 maart 2018 tot 1 maart 2019 wil de gemeente met het project 'samen veerkrachtig' inzetten op de veerkracht van de Merelbeekse bevolking.

    Merelbeke zet een jaar lang de veerkracht van zijn burgers centraal. Via verschillende activiteiten wil de gemeente je laten kennismaken met de tien tips van 'fit in je hoofd'.