U bent hier

Meld je aan - basisonderwijs Merelbeke

Wat?

Basisschool kiezen? Meld je aan!

Is je dochter of zoon geboren in 2018? Of wil je je kindje naar een andere school laten gaan vanaf schooljaar 2020-2021? Dan zal je het kunnen aanmelden via het digitale aanmeldsysteem voor kleuter- en lager onderwijs. Merelbeke sluit immers aan bij het Gentse aanmeldsysteem.

Waarom kiest Merelbeke voor dit systeem?

Met een digitaal aanmeldsysteem krijgt elke ouder een gelijke kans om in de school van zijn keuze in te schrijven. Kamperen is daardoor niet meer nodig. Bovendien krijgen kinderen zo ook de meest eerlijke kans om in hun buurt naar school te gaan.

Alle basisscholen uit Merelbeke stappen mee in het systeem. Ook als er in de school van jouw keuze nooit capaciteitsproblemen geweest zijn, is het belangrijk om je kind aan te melden. De situatie op school kan immers elk jaar veranderen. 

Hoe gaat het in zijn werk?

In december krijg elke ouder met een kind geboren in 2018 een informatiebundel in de bus.

Wie geïnteresseerd is, kan op  ook een informatiesessie bijwonen in het Lokaal Dienstencentrum, De Merelaar, poelstraat 37, 9820 Merelbeke. Tijdens die sessie krijg je heel wat praktische informatie over het aanmeldsysteem, maar ook tips over hoe je een school kan kiezen. Deze sessie gaat door op 2 maart 2020. Op dit moment kan je ook samen met een vrijwilliger je aanmelding vervolledigen. Er zullen computers beschikbaar zijn!

De aanmeldperiode voor kinderen geboren in 2018 en voor nieuwe scholen in het schooljaar 2020-2021 gaat van start op 2 maart 2020.

Je kan dan inloggen op de website en je schoolkeuze doorgeven. Hoe snel je aanmeldt speelt geen rol, zolang je het maar doet tijdens de aanmeldperiode.

Je zal tijdens het aanmelden kunnen zien hoeveel vrije plaatsen er zijn in elke school. J

e kiest dan ook best scholen uit met voldoende vrije plaatsen. Er staat geen limiet op hoeveel scholen je opgeeft. Wie meerdere scholen bezoekt en opgeeft, vergroot zijn kans om in een school naar keuze te kunnen inschrijven.

Omdat Merelbeke aansluit bij het Gentse aanmeldsysteem, kan je zowel een voorkeursschool in Merelbeke als in Gent aanduiden. Vooral voor wie op de grens woont, kan dat een voordeel zijn.

De toewijzing gebeurt na de aanmeldingsperiode. Er wordt bij de toewijzing rekening gehouden met de sociale mix en met de afstand tussen de school en het thuisadres of met de afstand tussen de school en de werkplek van de ouders. Je krijgt nooit een school toegewezen die je niet hebt aangeduid. Na de aanmeldingsperiode verneem je via de post of per e-mail in welke school je je kind kan inschrijven.

 

Op dit moment is je kind nog niet ingeschreven in de toegewezen school. Hiervoor moet je nog een afspraak maken op de school zelf!

Wat als je je kind niet aanmeldt?

Heb je je kind niet aangemeld? Dan kan je je zoon of dochter inschrijven in een school waar nog vrije plaatsen zijn. Hou er wel rekening mee dat het niet zeker is dat er nog vrije plaatsen zullen zijn in de school van jouw voorkeur. Het is dus zeker aangeraden het digitale aanmeldsysteem te gebruiken. 

Wie?

Alle kinderen geboren in 2018, en alle kinderen die naar een andere school wensen te gaan in het schooljaar 2020-2021.

Voorbeeld: Je kindje is geboren op 20 december 2018. Het zal pas instappen op school op 1 september 2021. Je dient je kindje aan te melden in het voorjaar van 2020.

 

Voorbeeld: Jouw kindje zit in het derde leerjaar op school A. Je verhuist naar een andere wijk in Merelbeke en zou graag je kind laten schoollopen in school B vanaf september 2020. Je meldt je kind aan via de aanmeldingsprocedure vanaf het voorjaar van 2020. 

 

Heb je vragen over de aanmeldingsprocedure? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met het Sociaal Huis via info [at] sociaalhuismerelbeke.be of 09 210 33 50.

Data

2 - 31 maart 2020: aanmelden

28 april 2020 (uiterste datum): resultaten aan ouders

4-26 mei 2020:  inschrijven leerlingen met een ticket/toewijzing uit de aanmeldingsprocedure

29 mei 2020: start vrije inschrijvingen (Heb je geen gebruik gemaakt van het aanmeldingssysteem of wil je toch nog inschrijven in een andere school met vrije plaatsen?)

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Sociaal huis
Sociaal Huis
Hundelgemsesteenweg 357
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(20/04) tot
of op afspraak

Contact

  • 09 210 33 50
info [at] sociaalhuismerelbeke.be

Bekijk ook