U bent hier

meld je aan basis

Meld je aan basisonderwijs Merelbeke

Wat?

Basisschool kiezen? Meld je aan!

Is je dochter of zoon geboren in 2017? Of wil je je kindje naar een andere school laten gaan vanaf schooljaar 2019-2020? Dan zal je het kunnen aanmelden via het digitale aanmeldsysteem voor kleuter- en lager onderwijs. Merelbeke sluit immers aan bij het Gentse aanmeldsysyteem.

Waarom kiest Merelbeke voor dit systeem?

Met een digitaal aanmeldsysteem krijgt elke ouder een gelijke kans om in de school van zijn keuze in te schrijven. Kamperen is daardoor niet meer nodig. Bovendien krijgen kinderen zo ook de meest eerlijke kans om in hun buurt naar school te gaan.

 Alle basisscholen uit Merelbeke stappen mee in het systeem. Ook als er in de school van jouw keuze nooit capaciteitsproblemen geweest zijn, is het belangrijk om je kind aan te melden. De situatie op school kan immers elk jaar veranderen. 

Hoe gaat het in zijn werk?

In november krijg elke ouder met een kind geboren in 2017 een informatiebundel in de bus. Wie geïnteresseerd is, kan in november en januari ook informatiesessies bijwonen. Tijdens die sessies krijg je heel wat praktische informatie over het aanmeldsysteem, maar ook tips over hoe je een school kan kiezen.

De aanmeldperiode voor kinderen geboren in 2017 en voor nieuwe scholen in het schooljaar 2019-2020 gaat van start in februari 2019. Dan zal je via de website kunnen inloggen en je schoolkeuze doorgeven. Hoe snel je aanmeldt speelt geen rol, zolang je het maar doet tijdens de aanmeldperiode. Je zal tijdens het aanmelden kunnen zien hoeveel vrije plaatsen er zijn in elke school. Je kiest dan ook best scholen uit met voldoende vrije plaatsen. Er staat geen limiet op hoeveel scholen je opgeeft. Wie meerdere scholen bezoekt en opgeeft, vergroot zijn kans om in een school naar keuze te kunnen inschrijven. Omdat Merelbeke aansluit bij het Gentse aanmeldsysteem, kan je zowel een voorkeursschool in Merelbeke als in Gent aanduiden. Vooral voor wie op de grens woont, kan dat een voordeel zijn.

De toewijzing gebeurt na de aanmeldingsperiode. Er wordt bij de toewijzing rekening gehouden met de sociale mix en met de afstand tussen de school en het thuisadres of met de afstand tussen de school en de werkplek van de ouders. Je krijgt nooit een school toegewezen die je niet hebt aangeduid. In maart verneem je via de post of per e-mail in welke school je je kind kan inschrijven. Om in te schrijven, maak je een afspraak met de school in kwestie.

Wat als je je kind niet aanmeldt?

Heb je je kind niet aangemeld? Dan kan je je zoon of dochter in april inschrijven in een school waar nog vrije plaatsen zijn. Hou er wel rekening mee dat het niet zeker is dat er in april nog vrije plaatsen zullen zijn in de school van jouw voorkeur. Het is dus zeker aangeraden het digitale aanmeldsysteem te gebruiken.  

Wie?

Alle kinderen geboren in 2017 zullen moeten aanmelden vanaf februari 2019.

Voorbeeld: Je kindje is geboren op 20 december 2017. Het zal pas instappen op school op 1 september 2020. Je dient je kindje aan te melden in februari 2019. 

Daarnaast dien je ook de aanmeldingsprocedure te volgen indien je uw kind voor het schooljaar 2019-2020 wenst te veranderen van school. 

Voorbeeld: Jouw kindje zit in het derde leerjaar op school A. Je verhuist naar een andere wijk in Merelbeke en zou graag je kind laten schoollopen in school B vanaf september 2019. Je meldt je kind aan via de aanmeldingsprocedure in februari 2019. 

Heb je vragen over de aanmeldingsprocedure? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met het Sociaal Huis via info [at] sociaalhuismerelbeke.be.

Wij houden jullie in elk geval op de hoogte van de concrete en planning en data. Er zal in november 2018 een infomoment georganiseerd worden. 

 

Bekijk ook