U bent hier

Meld je aan - basisonderwijs Merelbeke

Wat?

Basisschool kiezen? Meld je aan!

Is je dochter of zoon geboren in 2019? Of wil je jouw kindje naar een andere school laten gaan vanaf schooljaar 2021-2022? Meld het dan aan via het digitale aanmeldsysteem voor kleuter- en lager onderwijs.

Waarom kiest Merelbeke voor dit systeem?

Met een digitaal aanmeldsysteem krijgt elke ouder een gelijke kans om in de school van zijn keuze in te schrijven. Kamperen is daardoor niet meer nodig. Bovendien krijgen kinderen zo ook de meest eerlijke kans om in hun buurt naar school te gaan.

Alle basisscholen uit Merelbeke stappen mee in het systeem. Ook als er in de school van jouw keuze nooit capaciteitsproblemen geweest zijn, is het belangrijk om je kind aan te melden. De situatie op school kan immers elk jaar veranderen. 

Hoe gaat het in zijn werk?

De aanmeldperiode voor kinderen geboren in 2019 en voor nieuwe scholen in het schooljaar 2021-2022 gaat van start op 24 februari 2021.

Je kan dan inloggen op de website en je schoolkeuze doorgeven. Hoe snel je je aanmeldt speelt geen rol, zolang je het maar doet tijdens de aanmeldperiode.

Je zal tijdens het aanmelden kunnen zien hoeveel vrije plaatsen er zijn in elke school.

Er staat geen limiet op hoeveel scholen je opgeeft. Wie meerdere scholen bezoekt en opgeeft, vergroot zijn kans om in een school naar keuze toegewezen te krijgen.

Omdat Merelbeke aansluit bij het Gentse aanmeldsysteem, kan je zowel een voorkeursschool in Merelbeke als in Gent aanduiden. Vooral voor wie op de grens woont, kan dat een voordeel zijn.

De toewijzing gebeurt na de aanmeldingsperiode. Er wordt bij de toewijzing rekening gehouden met de sociale mix en met de afstand tussen de school en het thuisadres of met de afstand tussen de school en de werkplek van de ouders. Je krijgt nooit een school toegewezen die je niet hebt aangeduid. Na de aanmeldingsperiode verneem je via de post of per e-mail in welke school je je kind kan inschrijven.

Wat als je je kind niet aanmeldt?

Heb je je kind niet aangemeld? Dan kan je je zoon of dochter inschrijven in een school waar nog vrije plaatsen zijn. Hou er wel rekening mee dat het niet zeker is dat er nog vrije plaatsen zullen zijn in de school van jouw voorkeur. Het is dus zeker aangeraden het digitale aanmeldsysteem te gebruiken. 

Wie?

Alle kinderen geboren in 2019, en alle kinderen die naar een andere school wensen te gaan in het schooljaar 2021-2022.

Voorbeeld: Je kindje is geboren op 20 december 2019. Het zal pas instappen op school op 1 september 2022. Je dient je kindje aan te melden in het voorjaar van 2021.

 

Voorbeeld: Jouw kindje zit in het derde leerjaar op school A. Je verhuist naar een andere wijk in Merelbeke en zou graag je kind laten schoollopen in school B vanaf september 2021. Je meldt je kind aan via de aanmeldingsprocedure vanaf het voorjaar van 2021. 

 

Heb je vragen over de aanmeldingsprocedure? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met het Sociaal Huis via sociaalhuis [at] merelbeke.be of 09 210 33 50.

Data

24 februari - 19 maart 2021: aanmelden.

Vanaf 26 maart 2021: resultaten aan ouders.

29 maart - 30 april 2021:  inschrijven leerlingen met een ticket/toewijzing uit de aanmeldingsprocedure.

6 mei 2021: start vrije inschrijvingen, bedoeld voor wie geen gebruik gemaakt heeft van het aanmeldingssysteem of zijn kind alsnog wil inschrijven in een andere school met vrije plaatsen.

Inschrijven van je kind op school

Tussen 29 maart en 30 april 2021 kan je jouw kind inschrijven in een toegewezen school. Hoe de organisatie van deze inschrijfmomenten zal verlopen, zal afhankelijk zijn van de geldende coronamaatregelen.

Je kind inschrijven in een school met vrije plaatsen (na 6 mei 2021)

Omwille van de richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus kan je momenteel nog niet naar de school gaan om je kind in te schrijven. Volg onderstaande stappen om een inschrijving in een school met vrije plaatsen te voltooien.

Stap 1: Vanaf 6 mei kan je op de website van meld je aan een overzicht terugvinden van de vrije plaatsen in de basisscholen in Merelbeke en Gent.

Stap 2: Maak een keuze en contacteer de school via e-mail. Een overzicht met alle e-mailadressen kan je ook terugvinden op de website van Meld je aan.

Stap 3: Gebruik deze tekst in je e-mail:

Via deze mail vraag ik een inschrijving voor mijn kind voor uw school voor het schooljaar 2021-2022.

  • Voornaam kind:
  • Familienaam kind:
  • Straat en huisnummer:
  • Postcode en gemeente:
  • E-mailadres ouder:
  • Telefoon/gsm ouder:
  • (Voor het kleuteronderwijs) Geboortejaar kind:
  • (Voor het lager onderwijs) Leerjaar van kind in schooljaar 2021-2022:
  • De ouder gaat akkoord met pedagogisch project en schoolreglement: ja / nee

Stap 4: De school geeft jou een antwoord via e-mail dat de inschrijving afgerond is of dat je op de wachtlijst geplaatst bent.

Stap 5: Indien de inschrijving kan voltooid worden, laten ze jou weten op welke manier je de nodige documenten kan ondertekenen. Dat kan digitaal of per post.

Stap 6: De school laat jou op een later tijdstip weten wanneer je kan langskomen voor een bezoekje en de nodige administratie in orde kan brengen.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Sociaal huis
Sociaal Huis
Hundelgemsesteenweg 357
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot
enkel op afspraak

Contact

  • 09 210 33 50
sociaalhuis [at] merelbeke.be

Bekijk ook