U bent hier

Nieuwsbericht: 13 november 2020

Scheldetragel Liedermeers wordt grondig vernieuwd

Het jaagpad langs de Schelde tussen de Merelbeekse jachthaven en het E17-viaduct in Gent wordt vanaf midden mei 2021 grondig vernieuwd. Het pad zal over een lengte van bijna 2 kilometer een nieuwe laag asfalt krijgen en op sommige stukken ook verbreed worden. Waar nu nog geen verlichting is, zullen er straatlantaarns komen. In afwachting vindt binnenkort al een tijdelijke heraanleg plaats.

Al een hele tijd ligt de Scheldetragel Liedermeers er slecht bij. Daarom startte het Lokaal bestuur eind 2018 een dossier op voor de heraanleg ervan. Dat verschillende overheden eigenaar zijn van gronden die op het traject liggen, maakte dat er meer tijd kroop in de voorbereiding. Ondertussen is er een startdatum voor de werken in het vooruitzicht: half mei 2021 zou eraan begonnen kunnen worden, zodat het nieuwe fietspad klaar is tegen de zomer van dat jaar. De Vlaamse Overheid en de Provincie Oost-Vlaanderen zullen naar alle waarschijnlijkheid het project in zijn geheel subsidiëren.

Veilig en toegankelijk
Het is dan ook een traject met veel potentieel: het is er nu al mooi langs het water, maar in betere staat wordt het ook een erg handige verbinding. Zo zal het pad volledig in asfalt heraangelegd worden, aangezien dat de beste ondergrond voor fietsers is. Daarnaast wordt het overal minstens 2,5 meter breed en waar er plaats is zelfs 3 meter. Tot slot zal er verlichting geplaatst worden, zodat mensen zich er ook veilig in het donker kunnen verplaatsen. De verlichting wordt wel aangepast in functie van de vleermuizenpopulatie die er leeft.

Het Lokaal bestuur Merelbeke besliste bovendien om het wegdek al een tijdelijke upgrade te geven, nog voor de definitieve heraanleg van start gaat. Deze herstellingswerken zullen plaatsvinden op woensdag 18/11 en donderdag 19/11. Op deze twee dagen zal de Scheldetragel tussen de jachthaven en de Loskaai in Gent niet toegankelijk zijn voor alle weggebruikers. Fietsers kunnen de omleiding volgen via de Hundelgemsesteenweg.