U bent hier

Nieuwsbericht: 6 december 2017

Strooidienst staat paraat

De gemeentelijke dienst werken, verantwoordelijk voor de strooidienst, staat opnieuw 24/7 paraat. De verantwoordelijke van de dienst volgt overdag de weerberichten en beslist of er al dan niet gestrooid moet. De lokale politie kan ’s nachts bijkomend advies geven. Een aannemer strooit de wegen, de eigen diensten nemen de fietspaden en de publieke pleinen voor hun rekening.

Wij vragen aan de weggebruikers het werk van onze strooiploegen te respecteren en hun houding in het verkeer aan te passen. Winterse omstandigheden vragen een ander rijgedrag.

De strooiploegen kunnen onmogelijk overal tegelijk zijn. De prioritaire routes komen eerst, zoals bustrajecten en schoolomgevingen. Pas daarna zijn de secundaire wegen aan de beurt.  

Niet overal strooizout

Sommige wegen, zoals doodlopende verkavelingen en kleine lokale wegen, worden niet bestrooid. Het college van burgemeester en schepenen keurde een gemeentelijke strooiplan goed. Dit kan je raadplegen via https://www.merelbeke.be/sneeuw-en-ijzelbestrijding.

De N444 (Hundelgemsesteenweg) tussen de ringvaartbrug en de gemeentegrens met Gavere is een gewestweg. Hier staan de diensten van het Vlaams Gewest in voor het sneeuw-en ijsvrij houden van de wegen.

Hou zelf het trottoir sneeuwvrij

Iedereen is verplicht om het trottoir voor de eigen woning sneeuw- en ijsvrij te houden.

Verwijderde sneeuw veeg je naar de rand van het trottoir. Zo hebben voetgangers vrije doorgang en kan dooiwater gemakkelijk wegvloeien.

Gooi nooit de sneeuw van het trottoir op de rijweg. Ontstane gladde plekken kunnen fietsers in gevaar brengen. Als hierdoor een ongeval gebeurt, dan kan je ervoor aansprakelijk gesteld worden.

Indien je strooizout gebruikt, hou dan rekening ermee dat sommige bomen en planten ervoor gevoelig zijn. Gebruik zo weinig mogelijk zout. Voor de aankoop van strooizout kan je terecht in de winkel of doe-het-zelf-zaak en niet bij de gemeente.

Afvalophaling

De afvalophaling kan anders verlopen. De ophalers bedienen bij glad weer altijd eerst het centrum en werken dan in cirkels naar de buitenwijken toe. Dit kan ertoe leiden dat de ophaalronde vroeger of veel later wordt gereden.

Onveilige situatie?

Onveilige situaties kan je zowel telefonisch als via e-mail melden.

De bevoegde dienst evalueert dan verder en grijpt in waar nodig. We geven  echter altijd voorrang aan de prioritaire strooiroutes.

( Dienst werken, werkplaatsen De Werf, Kloosterstraat 26, 09 210 33 80, werken [at] merelbeke.be )

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief