U bent hier

Nieuwsbericht: 27 mei 2019

Vanaf 1 juni: nieuwe blauwe zak

Vanaf juni is het zover. Dan introduceert IVM de nieuwe blauwe zak in onze gemeente. En dat is goed nieuws, want vanaf dan mogen alle plastic verpakkingen bij het PMD. Dat betekent een pak minder restafval en veel meer recyclage.

Alle plastic verpakkingen vanaf juni

In de PMD-zak mogen op dit moment enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de nieuwe blauwe zak komen daar alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf juni allemaal in dezelfde zak sorteren. Alles samen goed voor ongeveer 8 kilogram minder restafval. Een goede zaak voor het milieu én je portemonnee.

Oude zakken blijven geldig

Wie nog maar net een rol PMD-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude zakken blijven onbeperkt geldig. Vanaf juni mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen. De nieuwe zakken zullen verkocht worden in dezelfde verkooppunten: je supermarkt, buurtwinkel, enzovoort. Ook aan de ophaling verandert er niets. Je mag de nieuwe blauwe zak dus op dezelfde dag buitenzetten als vroeger. Meer sorteren dus, met hetzelfde comfort.

Opgelet: niet overal tegelijk

De nieuwe blauwe zak wordt geleidelijk aan ingevoerd over heel het land. Op die manier krijgt iedereen de tijd om zich goed voor te bereiden. Bij de invoering zijn immers heel veel verschillende partijen betrokken: gemeenten, intercommunales, ophaalbedrijven, sorteercentra, recyclagebedrijven, … Het kan dus dat in je gemeente de nieuwe sorteerregels al gelden, terwijl dat in een buurgemeente of op je werk bijvoorbeeld nog niet het geval is.

Dienst afvalbeheer, recyclagepark Hollebeek, Hundelgemsesteenweg 952, 09 210 35 10, afvalbeheer [at] merelbeke.be, www.ivmmilieubeheer.be

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief