U bent hier

Nieuwsbericht: 4 september 2020

Open Monumentendag 2020 in Merelbeke

Het is intussen de 32e editie van Open Monumentendag.

Normaliter kan je in Merelbeke op verschillende plekken terecht voor een aantal gratis activiteiten. Ditmaal strooide covid-19 roet in het eten. Vandaar dat we kozen voor een digitale aanpak. We nemen de Proefhoeve in Bottelare onder de loep en presenteren in een filmpje onze eerste resultaten.

 

kaart 1720 RAG

 

Je kan ons kortfilmpje bekijken over de proefhoeve van de UGent/HoGent, in de Diepestraat Bottelare: eens een imposante en omwalde vierkantshoeve, nu een modern complex dat dienst doet als onderzoekscentrum in agro- en biotechnologie.

Deze topic diepen we verder uit en op Open Monumentendag 2021 hopen we je dan de documentaire "Van boerenbedrijf tot experimental farm van de UGent-HoGent" aan te bieden, naast een rondleiding op de site, een lezing over de herbestemming van hoeves, een fietsroute met erfgoedapp langs Merelbeekse hoeves en afhaalpunten van landbouwproducten ...

Waar en hoe kan je het filmpje bekijken?

 

affiche Herita

 

* Door de QR-code te scannen die je vindt op de herkenbare affiches in de straat

  Wanneer je met de camera van je smartphone (Apple of Android) naar de QR-code richt, word je automatisch doorverwezen naar een pagina op het internet waar je meer informatie vindt.

  Bij sommige smartphones dien je nog een aparte app (QR-code reader) te installeren. Deze app kan je gratis installeren via Google Play Store of Apple Store.

* Door deze link aan te klikken: https://youtu.be/ehRjfYf1IDo

 

erfgoedcel Viersprong

 

Je vindt de proefhoeve trouwens ook terug in het kleurboek samengesteld door Erfgoedcel Viersprong. Dit kan je vanaf vandaag - en zolang de voorraad strekt - gratis ophalen in de bibliotheek van Merelbeke.

 

Nog verwacht in 2021 ...

* De tentoonstelling "Hard Labeur" in de oude pastorie van Munte, een organisatie door De Muntenaar

* De Werkgroep Erfgoed Melsen werkt intussen aan een tentoonstelling "Terug naar school - de school van toen, het schoolleven in Melsen in vorige eeuw" en een klasreünie. Dit alles zal doorgaan in de Sint-Stefanuskerk van Melsen, in september 2021.

 

Bijkomende info

Erfgoedcoördinator

09 210 32 92 (voormiddag)

erfgoed [at] merelbeke.be

 

Geïnteresseerd in Gentse monumenten?

Dan kan je op zondag 13 september 2020 het voordracht bijwonen in de Sint-Stefanuskerk van Melsen met als thema "Gent, anders bekeken" door Jaak Thybaut.

Jaak studeerde geschiedenis en is een officiële stadsgids bij de 'Gentse Gidsen". Hij woont sinds augustus 2019 in Melsen. 
Gent is een ongemeen boeiende stad. Met behulp van een powerpoint neemt Jaak je mee doorheen Gent. Je was wellicht al zo vaak in Gent. Maar via een ludieke knipoog toont Jaak enkele bijzonderheden waar je wellicht al zo vaak achteloos voorbij liep.

Toegang is gratis. 

Inschrijven via 0470 374126 of sintstefanus.melsen [at] gmail.com

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief