U bent hier

Echtscheiding door onherstelbare ontwrichting

Wat?

Bij deze echtscheidingsprocedure oordeelt de rechter of er sprake is van onherstelbare ontwrichting. Er zijn drie varianten: 

1. De ontwrichting met alle wettelijke middelen bewijzen
De rechter spreekt de echtscheiding uit wanneer hij vaststelt dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is. Dat is het geval wanneer de echtgenoten onmogelijk nog kunnen samenleven door de ontwrichting. Het bewijs van de ontwrichting kan met alle wettelijke middelen worden geleverd. Deze procedure moet bij dagvaarding worden ingesteld. 

2. De gezamenlijke aanvraag tot echtscheiding
Bij een gezamenlijke aanvraag tot echtscheiding is de onherstelbare ontwrichting bewezen na een feitelijke scheiding van meer dan zes maanden. De onherstelbare ontwrichting is ook bewezen wanneer de aanvraag tot echtscheiding wordt herhaald op een nieuwe zitting die plaats heeft onmiddellijk na het verstrijken van de termijn van zes maanden of drie maanden na de eerste verschijning van de partijen. Deze procedure kan bij verzoekschrift worden ingesteld. Beide echtgenoten, of ten minste hun advocaat of notaris, moeten het verzoekschrift ondertekenen. 

3. De eenzijdige aanvraag tot echtscheiding
Wanneer één enkele echtgenoot de echtscheiding aanvraagt, is de onherstelbare ontwrichting bewezen na een feitelijke scheiding van meer dan een jaar. De onherstelbare ontwrichting is ook bewezen wanneer de aanvraag tot echtscheiding wordt herhaald op een nieuwe zitting die plaats heeft onmiddellijk na het verstrijken van de termijn van een jaar of een jaar na de eerste zitting. 

Hoe?

Voor meer informatie over de echtscheiding raadpleegt u best een notaris of een advocaat.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Burgerzaken
Gemeentehuis
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot
enkel op afspraak

Contact

  • Afspraak burgerlijke stand - 09 210 32 40
  • Afspraak niet-Belgen - 09 210 32 35
  • Algemene informatie - 09 210 32 30
burgerzaken [at] merelbeke.be

Bekijk ook