U bent hier

Legalisatie van Belgische en buitenlandse documenten

Wat?

Legalisatie is de vaststelling dat een document

  • afgegeven is door een daartoe bevoegd persoon
  • én dat de handtekening op het document inderdaad tot de ondertekenaar behoort

In de praktijk is soms een hele reeks van handtekeningen nodig van instanties die op de hoogte zijn van elkaars bevoegdheid. Men noemt dit ook wel de “legalisatieketen”.

Legalisatie is geen nazicht van de vorm (juridische vorm, conformiteit met lokale wetgeving), noch van de inhoud (juistheid van de vermelde feiten) van een document.

 

Door legalisatie van Belgische documenten weten de buitenlandse autoriteiten dat het document geldig is. Omgekeerd maakt legalisatie van buitenlandse documenten in het land van herkomst deze bruikbaar in België.

Op basis van internationale en Europese regels geldt voor bepaalde landen, in plaats van de 'gewone' legalisatieprocedure, de(vereenvoudigde) mogelijkheid van de legalisatie van Vlaamse getuigschriften en diploma's of is er vrijstelling van legalisatie.

Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken kan u opzoeken of een bepaald document een apostille, een gewone legalisatie of helemaal niets nodig heeft om bruikbaar te zijn in een ander land dan daar waar het opgemaakt is.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Burgerzaken
Gemeentehuis
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot
enkel op afspraak

Contact

  • Afspraak burgerlijke stand - 09 210 32 40
  • Afspraak niet-Belgen - 09 210 32 35
  • Algemene informatie - 09 210 32 30
burgerzaken [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • Het wettigen of legaliseren van een handtekening betekent dat een daartoe bevoegde overheid de echtheid van een handtekening schriftelijk bevestigt.
  • Een eensluitend verklaarde kopie is een kopie van een origineel document dat door het gemeentebestuur gecontroleerd word op de echtheid.
  • Als u met een Vlaams diploma in het buitenland wilt werken of studeren, kan het nodig zijn om uw diploma hier te laten legaliseren.