U bent hier

Muziekatelier

Ongedwongen musiceren, in een lessenpakket op maat (vanaf 15 jaar)

In het Muziekatelier Merelbeke kun je terecht voor instrumentale cursussen en samenspel. Er wordt ook een cursus aangeboden waarin niet alleen muziektheorie, maar ook ritme, intonatie- en gehooroefeningen aan bod komen. Voor meer gevorderden is er pop- en jazzharmonie. In het Muziekatelier stel je een programma samen volgens jouw behoefte. Combineer individuele instrument- of zanglessen met theorie, samenzang of samenspel. Jazz, klassiek, pop, of een combinatie. Onze lesgevers zijn artistiek en pedagogisch stevig onderlegd. Vervolmaking, plezier en een goede band tussen lesgevers en studenten staat centraal. Het Muziekatelier is er voor jongeren en volwassenen vanaf 15 jaar.

Alle data en activiteiten vermeld op deze pagina zijn onder voorbehoud van aanpassingen of maatregelen rond het coronavirus. Wij doen er alles aan om de activiteiten in veilige omstandigheden te kunnen laten doorgaan. Mochten wij ons toch genoodzaakt zien om de activiteiten onder een andere vorm te laten doorgaan of te annuleren, brengen wij je daarvan op de hoogte en bieden wij je de mogelijkheid om je inschrijvingsbijdrage terug te vragen.

ALGEMENE VAKKEN

Muziektheorie – Stefaan Smagghe

In deze lessen leer je noten en ritmes lezen. Ook zingen staat op het programma en je krijgt een basis akkoordenleer. Er zijn in totaal 3 modules. Combineer deze lessen met instrument- of samenspellessen en stel je eigen programma samen!

 • 1ste jaar op woensdag van 18.30 tot 20 uur in De Vleugel
 • 2de jaar op woensdag van 20 tot 21.30 uur in De Vleugel
 • 3de jaar op maandag van 18.30 tot 20 uur in De Vleugel

Stefaan Smagghe is violist, barokviolist, geluidskunstenaar, componist en beeldend kunstenaar. Hij behaalde zijn hoger diploma viool in Gent en performde jaren met improvisaties en klanksculpturen in het avant-garde circuit. Hij kreeg verscheidene compositie-opdrachten en bracht zijn eigen werk op verschillende podia in binnen en buitenland. Daarnaast studeerde hij barokviool bij Sigiswald Kuijken en speelde in La Petite Bande. Als folk-violist speelde Stefaan jaren bij Olla Vogala en hij heeft momenteel een Klezmer-trio: Silkene Pajamas. Naast muzikant is hij ook bezig met tekenen, schilderen en grafiek, voornamelijk landschappen.

 

Jazz- en popharmonie – Filip Verneert

Toegepaste harmonie en improvisatie: een groepsles waarbij de (jazz)theorie wordt toegepast op je instrument. Deze reeks staat open voor alle instrumenten. Er is een wel een basiskennis jazzharmonie vereist. Graag weten of je kunt starten? Contacteer ons via muziekatelier [at] merelbeke.be

 • Les op maandagavond in het Popelin Lyceum

Filip Verneert is al 30 jaar jazzgitarist en is artistiek leider van het Youth Jazz Collective. Hij is hoofdredacteur van het tijdschrift Jazz & Mo' en onderzoeker aan de LUCA School of Arts-KU Leuven. Meer info over Filip lees je op www.filipverneert.be. Bekijk ook het Filip Verneert & Enrique Simon Quartet op YouTube!

 

INSTRUMENT- EN ZANGLESSEN

Alle zang- en instrumentlessen zijn individuele lessen

Accordeon - Evgeny Suvorkin

De lessen accordeon zijn er voor leerlingen van alle niveaus, zowel beginners als gevorderden. Alle soorten instrumenten zijn welkom: Do1, Do3, pianoklavier, schuinbasen, rechtenbasen, diatonisch en chromatisch. Er wordt rekening gehouden met de muzikale voorkeur van de leerlingen qua repertoire (klassiek, jazz, pop, lichte of volksmuziek).

 • Lessen op donderdag, tijdstip in overleg te bepalen in De Vleugel

Evgeny geeft lessen accordeon en samenspel aan verschillende muziekacademies in Vlaanderen. Hij studeerde af aan het Conservatorium in Gent bij Phillippe Thuriot als master in muziek en leraar. Daarvoor rondde hij succesvol zijn studies in Rusland af. Hij blijft ook actief binnen verschillende muzikale groepen en als solist.

 

Basgitaar en contrabas - Jean Van Lint

Lessen basgitaar/contrabas in de lichte muziekgenres. De focus gaat naar het spelen op het gehoor (geen partituren aflezen). Er wordt gewerkt aan nummers begeleiden, baslijnen naspelen, 'walking bass' spelen op een jazznummer. De lessen zijn aangepast aan het niveau en de muzieksmaak van elk leerling!

 • Lessen op maandag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Jean Van Lint is zanger en contrabassist en al meer dan 30 jaar actief in het jazzgenre. Hij treedt een beetje overal in België op en ook regelmatig in het buitenland. Sinds 2006 geeft hij les aan het Muziekatelier Merelbeke, daarnaast is hij ook docent aan de Antwerpse Jazz Studio.

 

Gitaar - Jazz - Filip Verneert

Je leert alles over improviseren, standards spelen en techniek. De lessen zijn op ieders maat en niveau.

 • Lessen op maandag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

NIEUW: Gitaar - Jazz - Alexander Debaets

Een persoonlijk aangepast parcours per leerling! Er wordt gefocust op het begrijpen van wat er gespeeld wordt en het opbouwen van theoretische kennis binnen een instrumentles, in een sfeer van wederzijds vertrouwen.

 • Lessen op woensdag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Alexander De Baedts is een jazzgitarist uit Eeklo en studeerde af aan het conservatorium in Gent. Na een vroege start in het onderwijs, startte hij in 2016 MusicBox op en was hij actief in verschillende projecten in samenwerking met verschillende vzw's. Naast gitaar is Alexander ook begeesterd door studiowerk en muziekproductie. 

 

Gitaar - Pop - Rodrigo Fuentealba         

Voor zowel beginners als gevorderden. De lessen zijn aangepast aan jouw wensen en muzikale voorkeur, op je eigen tempo, zonder druk. Geen partituren of theorie, tenzij je dat graag wil uiteraard. Akoestisch en elektrisch, en we kunnen verder ingaan op soleren, improvisatie, effecten,…

 • Lessen op dinsdag of woensdag, tijdstip in overleg te bepalen in De Vleugel

Rodrigo is al jaren professioneel muzikant, heeft bij groepen gespeeld als Gabriel Rios, Novastar, Arsenal, Fifty Foot Combo, schrijft muziek voor theater en film en dans. Daarnaast is hij lesgever gitaar en combo, zowel aan de hogeschool als het Muziekatelier Merelbeke.

 

Gitaar - Klassiek - Gert Vermeulen

Gitaarles op maat van de leerling, in een losse en ontspannen sfeer. De lesinhoud en doelen worden in het begin van het jaar samen bepaald.

 • Lessen op dinsdag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Gert Vermeulen startte zijn gitaarstudies in de kunstacademie van Geraardsbergen bij Eddy Peremans. Daar studeerde hij in 2012 af met grootste onderscheiding. In 2011 slaagde hij voor de toelatingsexamens en begon te studeren bij gitaarvirtuozen Yves Storms en Johan Fostier in Gent. Gedurende deze jaren nam hij deel aan talrijke masterclasses, studeerde 5 maand in Tallinn en nam deel aan het Europese gitaarorkest te Monaco. Hij studeerde in 2016 af aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en behaalde even later ook zijn lerarendiploma. Momenteel geeft hij gitaarles in muziekscholen in de buurt van Gent en Ronse, en speelt nu en dan basgitaar in verschillende formaties.

 

Klarinet en saxofoon - Anthea Deblaere

Als leerling bepaal je zelf de richting en doelen van de lessen. Volledige beginner, aspirerende virtuoos, of 'gewoon' liefhebber: we stellen een programma op jouw maat op. Oefeningen voor basistechniek worden afgewisseld met repertoire dat spelplezier aanwakkert en je muzikale grenzen verlegt.     

 • Lessen op maandag of op dinsdag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Anthea studeerde klarinet bij Eddy Vanoosthuyse aan het Conservatorium in Gent. Met medestudenten van het Conservatorium richtte ze in 2010 het klarinettenkwartet Ebano Quartet op. Daarnaast freelancet ze in verschillende orkesten. In dirigeren vond Anthea een tweede passie. Ze voltooide de opleiding HaFaBra-directie bij Bart Picqueur en volgde masterclasses bij Ivan Meylemans, Sian Edwards en Dirk Brossé. Op dit moment volgt ze haar specialisatiegraad HaFaBra-directie bij Dimitri Bracke. Ze dirigeert het jeugdorkest ‘de Préharmonie’ van de K.H. Sint-Cecilia Wingene, maar doorkruist ook Vlaanderen als gastdirigente.

 

NIEUW: Piano - Dylan Marey

Docent Dylan heeft door zijn multidisciplinaire achtergrond de nodige bagage vergaard om samen met jou een individueel leertraject uit te stippelen. Gaat jouw interesse uit naar filmmuziek, klassieke muziek, pop of jazz? Dat kan allemaal aan bod komen!

 • Lessen op maandag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Dylan Marey is als master in zowel muziek (jazzpiano) als audiovisuele kunsten (animatiefilm) een creatieve duizendpoot die graag actief is binnen de kunsten. Hij speelt in verschillende bands met uiteenlopende genres: BBUNG (funkband), muziekduo Touché (klassiek/jazz), ‘De mens, een beest!’ (muziektheater), enz. Bovendien is hij oprichter van het ‘Dylan Marey kwartet’ (jazz). In deze band vertolkt hij zijn eigen reisverhalen naar hedendaagse jazzcomposities.

 

NIEUW: Piano - Matthias Dewilde

 • Lessen op donderdag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Matthias Dewilde is jazz pianist van opleiding maar kleurt graag buiten die lijnen. Zijn interesses liggen bij de kruising tussen jazz, hedendaagse klassieke muziek en elektronica. Hij zoekt evenwicht tussen improvisatie en compositie, op het podium en in de les. Je kan hem aan het werk horen in tal van projecten, waaronder Nagløed en Duke Jamal.

 

Piano - Michaël De Permentier

De pianolessen zijn veelal gericht naar genoteerde muziek, dit hoeft niet noodzakelijk strikt klassiek te zijn. Ook muziek maken vanuit akkoordsymbolen kan aan bod komen, of het vierhandige repertoire.

 • Lessen op maandag of dinsdag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Michaël studeerde aan het Gentse conservatorium en begon na zijn studie in het Merelbeekse Muziekatelier, intussen meer dan 25 jaar geleden. Als pianist is hij vooral begeleider van diverse instrumenten, zang of koor.

 

Piano - Ingrid Vanherpe

Beginnelingen krijgen in de lessen een goede basis: je leert via de methode Pianolala van Katrijn Friant op een graduele en speelse manier noten lezen, melodietjes in één hand spelen en vervolgens stapsgewijs met beide handen samen. Eens de basis gekend is, worden verschillende muziekgenres verkend. We zoeken welk genre je goed ligt, wat je graag hoort, binnen de grenzen van je eigen kunnen. Ook de leerlingen met de nodige ervaring zijn uiteraard welkom en kunnen in de lessen terecht voor een muziekpad op maat.

 • Lessen op dinsdag en op donderdag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Ingrid is geboren en getogen in Gent en behaalde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent haar diploma piano (bij Cl.Coppens en B.Vodenitcharov), kamermuziek en pedagogie. Ze studeerde in het Koninklijk Conservatorium van Luik piano en kamermuziek en participeerde in verscheidene masterclasses piano & kamermuziek in binnen- en buitenland. Ze gaf les in meer dan 25 muziekacademies. In 2001 werd ze gevraagd als pianiste op cruiseschepen en reisde zo als muzikant de wereld rond. In 2003 volgde ze een postgraduaat Operastudio als pianorepetitor. In 2008 leerde ze in Indië haar man kennen. Sinds haar terugkomst in 2012 werkt ze als pianoleerkracht in het Muziekatelier Merelbeke.

 

Piano - Thomas De Smedt

De piano is enorm veelzijdig: akkoorden kan je nemen in je linkerhand en rechts melodieën spelen, of in de rechterhand en links basnoten, of met twee tegelijk! Of je kan geen akkoorden spelen maar wel twee melodieën combineren. Elke stijl heeft zijn eigen klank en speelwijze. We gebruiken daarbij de oren, of lezen lekker veilig noten. Als je wat muzikale kennis opbouwt, kan je je eigen creaties maken of die van anderen beter onthouden! Ik help je met plezier zoeken naar wat jij graag speelt.

 • Lessen op donderdag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Van kinds af aan tokkelde Thomas op alles wat hij tegenkwam, en na wat omzwervingen op sax, drum en gitaar is hij uiteindelijk vooral de piano (en al haar neven en nichten met toetsen) beginnen liefhebben. Hij bespeelt ze in theatervoorstellingen en in bands, of op opnames allerhande. Zijn professionele hoofdbezigheid is het componeren en opnemen van muziek, de piano is hierbij zijn ontdekkingsschip.

 

Piano - Stefaan Smagghe

Deze lessen zijn voornamelijk klassiek gericht en richten zich op zowel beginners als licht gevorderden

 • Lessen op maandag of woensdag, tijdstip in overleg te bepalen in De Vleugel

 

Slagwerk, Stijn Schoofs  

Als leerkracht tracht hij zijn ervaring als muzikant door te geven aan de leerlingen. Hij geeft les aan elke leeftijd, elk niveau en in vele stijlen.

 • Lessen op vrijdag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Stijn Schoofs is freelance muzikant bij o.a. Brussels Philharmonic en de Koninklijke Muntschouwburg. 

 

Viool - Stefaan Smagghe

De vioollessen zijn op maat van de leerling, of die nu beginner of gevorderd is: barokviool, klassiek, folk, hedendaagse muziek en improvisatie.

 • Lessen op maandag of woensdag, tijdstip in overleg te bepalen in De Vleugel

 

Zang - pop, jazz & musical - Margot De Ridder     

Individuele zangles, in een volledig gepersonaliseerd traject dat in samenspraak opgesteld wordt. Er wordt gewerkt aan basis- en gevorderde techniek om te leren zingen in de stijl die je ligt (pop/jazz/musical). Ook podiumcoaching behoort tot de mogelijkheden: hoe werken aan présence, bindteksten, omgaan met podiumvrees, microfoontechniek.

 • Lessen op maandag en dinsdag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Margot De Ridder behaalde haar masterdiploma jazz- en lichte muziek aan het conservatorium te Gent. Ze componeert voor en zingt in verschillende bands, waaronder 'Les Bandits' en ‘Whisper Party’. Als jonge spruit liet ze zich in met zingen, dansen en acteren. Ze hield ervan om mee te spelen in tv-series en ze leerde zich in musicals uit te drukken op een podium. Haar interesse in jazz- en popmuziek groeide en zingen werd meer en meer haar favoriete bezigheid. Margot geeft graag les en helpt leerlingen te ontdekken wat ze in hun mars hebben.

 

Zang - klassiek, musical & pop - Dipika Singh  

We gaan op zoek naar je eigen stem, je eigen geluid. Dipika wil graag weten waarom jij wilt zingen en wat jouw doelen zijn. Er wordt gewerkt op ademhaling, ademsteun, het vinden van de connectie tussen ademen en zingen. We kiezen samen een geschikt repertoire, gaande van klassiek naar musical of pop. Er is ruimte voor stemtechniek, stemhygiëne, inleving en muzikaliteit. Ook voor podiumtraining is er aandacht. Jaarlijks geven we een concert waarop iedereen kan schitteren onder begeleiding van een pianist.

 • Lessen op donderdag en vrijdag, tijdstip in overleg te bepalen in het Popelin Lyceum

Dipika studeerde Klassieke Zang en volgde de lerarenopleiding aan het Conservatorium in Gent en het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen, waar zij cum laude afstudeerde. Na haar studies vervolmaakte zij zich aan de International School of Vocal Arts in Den Haag. Gedurende haar studies trad zij regelmatig op als soliste, als kamermuzikante, in ‘Arte Vocale’ haar solistengroep, en als soliste in opera’s, musicals en operettes.

Zij werkte al met internationale gerenommeerde dirigenten en coaches als Dirk Brossé, Marc Tardue, Erika Pauwels, Mireilla Freni, Stephen Salters. Haar repertoire strekt zich uit van dramatische opera’s tot lichtere operettes, van musicalrollen tot de fijne en eenvoudige kunst van het lied. Haar ervaring leerde haar dat zij door haar klassieke achtergrond en scholing verschillende stijlen in de zangkunst kan beoefenen. Samen met haar zus, Jyoti Singh (jazz zangeres) vormt Dipika het muziektheatergezelschap ‘The Singhing Sisters’. Momenteel combineert Dipika haar zangcarrière met het geven van zang en koorlessen aan de Academie voor muziek, woord en dans te Torhout en het Muziekatelier Merelbeke.

 

SAMENSPEL

Schrijf je voor het eerst in voor een ensemble of combo? Laat ons dan zeker weten welk instrument je speelt (online via het opmerkingenveld) of stuur ons een mailtje op muziekatelier [at] merelbeke.be. Je inschrijving voor een ensemble of combo is steeds onder voorbehoud.

 • Folkensemble ‘Abidan’ o.l.v. Stefaan Smagghe

 • Lessen op maandagavond in De Vleugel
 • Home Cookin' Big Band o.l.v. Filip Verneert

 • Lessen op maandagavond in het Popelin Lyceum
 • Jazzcombo o.l.v. Jean Van Lint

 • Lessen op maandagavond in het Popelin Lyceum
 • Klassiek ensemble o.l.v. Stefaan Smagghe

 • Lessen op maandagavond in De Vleugel
 • Popcombo o.l.v. Rodrigo Fuentealba

 • Lessen op woensdagavond in het Popelin Lyceum
 • Samenspel  accordeon o.l.v. Evgeny Suvorkin          

 • Lessen op donderdagavond in De Vleugel
 • Samenzang o.l.v. Margot De Ridder

 • Deze lessen zijn ‘open level’: zangers met verschillende niveaus en leeftijden zijn welkom. Er is geen kennis van notenleer vereist. We leren meerstemming zingen in pop & lichte muziekstijlen. Daarnaast werken we aan gehoortraining en maken we kennis met verschillende koorvormen (canon, cross, call and response, harmonisatie). Een spontaan en fris groepsgebeuren!

 • Lessen op dinsdagavond in het Popelin Lyceum

PRAKTISCHE INFO

Inschrijven kan online tot 20 september.

Twijfel je of het iets voor jou is? Schrijf je zeker in, je inschrijving wordt pas eind september definitief.

Leslocaties

In het Atelier: Gaversesteenweg 195 (in de gebouwen van het Popelin Lyceum)

De Vleugel: Potaardeberg 59 (in de gebouwen van KTA Gito)

 

Inlichtingen

muziekatelier [at] merelbeke.be

 

Prijzen 2020-2021

 

Merelbekenaren

Niet-Merelbekenaren

 

- 18 jaar  

+ 18 jaar   

- 18 jaar

+ 18 jaar

Zang of instrument + muziektheorie    

135 euro

235 euro

165 euro

265 euro

vanaf 2e gezinslid

102 euro

177 euro

 

 

Enkel zang of instrument

95 euro

190 euro

125 euro

220 euro

vanaf 2e gezinslid

72 euro

143 euro

 

 

Enkel muziektheorie

75 euro

160 euro

95 euro

190 euro

vanaf 2e gezinslid

57 euro

120 euro

 

 

Samenzang 65 euro 65 euro 65 euro 65 euro
indien ook ingeschreven voor zangles gratis gratis gratis gratis
Samenspel 65 euro 65 euro 65 euro 65 euro
indien ook ingeschreven voor instrument gratis gratis gratis gratis
Pop- en jazzharmonie 65 euro 65 euro 65 euro 65 euro
indien ook ingeschreven voor gitaarles gratis gratis gratis gratis

Studenten (tot max. 26 jaar) kunnen genieten van het -18-tarief als ze hun studentenkaart voorleggen.

Ben je in het bezit van een UiTPAS regio Gent met kansentarief, dan betaal je 20% van het hierboven vermelde standaardtarief. Deze korting is niet cumuleerbaar met de korting voor meerdere gezinsleden.