U bent hier

Bezienswaardigheden Merelbeke

Wat?

Tal van Gentse adellijke families bouwden tijdens de vorige eeuwen in het landelijke Merelbeke een buitenverblijf, een zogenoemd "maison de plaisance". Een aantal van die herenhuizen en kleine "kasteeltjes" zijn tot op vandaag bewaard gebleven.

Kasteel Rotsart De Hertaing

Misschien stond je er vroeger wel eens bij stil, om het in je op te nemen: het jachttafereel op een achtergrond van rank- en bladwerk in de hal van de voormalige muziekschool, voordien gemeentehuis, in de Fraterstraat. Het gebouw zelf, een landhuis met kasteelallures, staat ook bekend als “Kasteel de Populieren” of als “Kasteel Rotsart de Hertaing”, naar de vroegere bewoners ervan. Het jachttafereel is een voorbeeld van sgraffito-kunst. Sgraffito is een erg oude techniek in de schilder-, keramiek-, glas- en bouwkunst waarbij eerst een grondlaag wordt aangebracht die daarna met een of meerdere vochtige lagen bedekt wordt. Door een deel van de toplaag weg te schrapen, krijg je een wisselend kleurpatroon. De sgraffito in de voormalige muziekschool in de Fraterstraat is vermoedelijk het werk van kunstenaar Oscar Hoge.

Uitgebreide info over de techniek, over het jachttafereel en het Kasteel Rotsart de Hertaing lees je in dit artikel.

 

     

© Goedele Reyniers

 

Bekijk ook

  • Jaarlijks neemt Merelbeke deel aan Open Monumentendag en Erfgoeddag.
  • Via het erfgoedbeleid wordt ernaar gestreefd om het erfgoed in Merelbeke te beschermen, te bewaren en meer in de kijker te plaatsen.