U bent hier

Vakantiespeelplein zomervakantie Centrum

ALGEMENE INFORMATIE

Speelpleinwerking Hip'O!

De vakantiespeelpleinwerking in het centrum vindt plaats in het GILKO, gemeentelijke basisschool, Kloosterstraat 19. Tussen maandag 6 juli en vrijdag 21 augustus kunnen kinderen en jongeren er terecht tussen 9 uur ’s morgens en 17 uur ’s avonds. Voor tieners is er geen vakantiespeelplein tussen maandag 20 en vrijdag 31 juli.

Ouders kunnen hun kinderen 's morgens afzetten tussen 9 en 9.30 uur en 's avonds weer oppikken tussen 16.30 en 17 uur. Er is elke dag vooropvang vanaf 8 uur en na-opvang tot 17.30 uur.

 

Voor en door jeugd

De vakantiespeelpleinwerking is er voor kleuters van 3 tot 5 jaar, kinderen van 6 tot 11 jaar en tieners van 12 tot 15 jaar. Voor hen staat een team van gebrevetteerde animatoren klaar met een brede waaier aan activiteiten; iets uitdagend, iets sportief of net iets rustig: het komt allemaal aan bod. Voor tieners is er geen vakantiespeelpleinwerking tussen maandag 20 en vrijdag 31 juli.

.

 

HET VAKANTIESPEELPLEIN GAAT OPNIEUW INCLUSIEF

Sinds 2012 zijn ook kinderen met een lichamelijke of psychische beperking welkom op het vakantiespeelplein in het centrum. Om alles daarvoor in goede banen te leiden en op tijd de juiste begeleiding te vinden vragen we om vóór 1 mei contact op te nemen met dienst jeugd voor alle informatie en inschrijving.

 

inschrijvingen

Uitzonderlijk moet er dit jaar wel op voorhand ingeschreven en betaald worden voor het speelplein. Meer informatie hierover vind je hieronder bij de coronamaatregelen.

Wat breng je mee?

 • lunchpakket
 • fruit en/of koek
 • eventueel extra drinken (wij voorzien vanaf dit jaar geen drankjes meer, water is altijd op vraag te krijgen)
 • voor kleuters die nog af en toe een ongelukje hebben, vragen we reservekledij te voorzien

EXTRALEGALE VOORDELEN

De vakantiespeelpleinwerking is fiscaal aftrekbaar voor kinderen onder 12 jaar. Je ontvangt automatisch een fiscaal attest. Bovendien betalen de meeste mutualiteiten een deel van de kosten terug tot een maximum bedrag van rond de 20 euro (afhankelijk van de mutualiteit). Informeer bij je ziekenfonds voor de voorwaarden en het bedrag.

NIEUW vanaf 1 januari 2018: UITPAS

De UITpas is er voor alle inwoners. Maak je recht op een kansentarief, neem dan zeker contact op met het Sociaal Huis.

 

CORONA INFORMATIE

De zomer van 2020 zal er voor iedereen helemaal anders dan anders uitzien, maar voor ongedwongen spelen en plezier kunnen kinderen ook dit jaar terecht op speelpleinwerking Hip’O. kwalitatieve en enthousiaste animatoren zorgen er ook dit jaar weer voor dat kinderen de zomer van hun dromen kunnen beleven.

Maatregelen rond organisatie

Bubbels

Vanuit de Nationale Veiligheidsraad is het verplicht te werken in bubbels van 50, animatoren en kinderen inbegrepen, en dit te rekenen per week. In praktijk wil dit zeggen ongeveer 45 kinderen en 5 animatoren per bubbel. Per bubbel kunnen er dus gedurende een week, en niet per dag, slechts 45 kinderen zijn.

Concreet op speelplein Hip’O!

In Merelbeke-Centrum is het mogelijk om 2 bubbels voor kleuters, 3 bubbels voor 6- tot 11-jarigen en 1 bubbel voor tieners te voorzien met elk hun eigen buitenruimte, eet- en speelruimte en sanitair. Op deze manier kunnen we 90 plaatsen voor kleuters voorzien, 130 voor 6- tot 11-jarigen en 45 voor tieners op weekbasis. In Merelbeke-Centrum blijft het mogelijk om per dag in te schrijven, maar weet dat als je kind maar één dag in de week komt, dat kind de rest van de week zijn plaats in de bubbel behoudt en het niet mogelijk dat een ander kind zijn of haar plaats inneemt.

In Flora behouden we de 90 reeds voorziene plaatsen: 45 voor kleuters en 45 voor 6- tot 11-jarigen. In praktijk komt dit neer op 2 bubbels voor kleuters en 2 voor 6- tot 11-jarigen.

Samen met vriendjes

We zijn er ons ervan bewust dat, het kan gebeuren dat kinderen niet bij hun vriendjes zitten door het opsplitsen van de kinderen in bubbels. We proberen de bubbels zo gelijkmatig mogelijk te verdelen zodat er in elke bubbel ongeveer evenveel kinderen zitten die elke dag komen. Daarnaast proberen we rekening te houden met de leeftijd van kinderen. Zo kunnen de activiteiten beter afgestemd worden op de leeftijd en leefwereld van de kinderen. Indien jouw kind graag bij een ander kind zit, mag je dit laten weten via mail en dan proberen wij hier rekening mee te houden. Hou er wel rekening mee dat het sowieso geen evidente klus is om deze bubbels te maken en we dus geen garanties kunnen geven. We rekenen daarvoor op jullie begrip. Het voordeel van deze bubbels is dat de kinderen binnen een min of meer vaste groep spelen en er zo mooie nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan.

Vanuit de Nationale Veiligheidsraad en door virologen wordt aan de ouders gevraagd om per week voor één activiteit te kiezen. Zo zorg je ervoor dat het aantal bubbels van je kind beperkt blijft. Het is bijvoorbeeld af te raden om je kind op maandag naar een sportkampje te brengen, op dinsdag naar het speelplein en op woensdag naar de opvang.

Ziekteverschijnselen

De Nationale Veiligheidsraad legt wegens het coronavirus ook enkele voorwaarden op aan kinderen en animatoren om te mogen deelnemen.

Ziek zijn

 • Wie ziek is, kan niet deelnemen
 • Wie Covid-19 heeft gehad moet minimaal 7 dagen na diagnose rekenen alvorens terug deel te kunnen nemen aan een activiteit of kamp EN bij terugkeer ook reeds 3 dagen symptoomvrij zijn.
 • Wie ziek was (geen Covid – 19) voor de activiteit of het kamp moet in de 3 dagen voorafgaand aan deelname symptoomvrij zijn
 • Wie een besmet persoon binnen de eigen gezinsbubbel/primaire bubbel heeft (ouder, broer, zus, ..) moet getest worden en moet de termijn voor thuisisolatie respecteren vanaf het laatste contact met de corona patiënt en kan dus niet verder deelnemen aan activiteiten etc.

Behoren tot risicogroep

Indien je tot een risicogroep behoort, is het nodig om expliciete toestemming te hebben van de ouders of dokter. Twijfel je daarover? Contacteer de jeugddienst voor meer informatie. De Nationale Veiligheidsraad verplicht ons ook om aan elke deelnemer een medische fiche te vragen. Momenteel hebben we hier zelf nog niet meer informatie over. Zodra deze beschikbaar is, contacteren we de ingeschrevenen met de vraag deze medische fiche in te vullen.

Voor- en naopvang

Om het mogelijk te maken dat kinderen zo gespreid mogelijk gebracht en opgehaald worden, is dit jaar de voor- en naopvang uitzonderlijk in de prijs inbegrepen. De prijs voor een dag speelplein blijft 5 euro. De voor- en naopvang worden uitzonderlijk ook ingekort:

 • vooropvang van 8 tot 9 uur
 • naopvang van 17 tot 17.30 uur

Dit om de werklast van de animatoren te verminderen. Ze zullen immers heel wat extra werk hebben door de opgelegde coronamaatregelen, waaronder ook aparte opvang in de eigen bubbels.

Verdere informatie

De week voor de start van de speelpleinweek laten we weten in welke bubbel jouw kind zit en geven we meer informatie over de te nemen voorzorgsmaatregelen. Zo kunje voorbereid naar het speelplein vertrekken. We bezorgen je concreet informatie over:

 • het circulatieplan
 • hygiënemaatregelen voor jou en jouw kind
 • informatie over het verloop van de aanmelding ter plaatse
 • diepgaandere informatie over het omgaan met de bubbels
 • de activiteiten of uitstappen
 • het gebruik van materiaal

Opvolging maatregelen

De gezondheid en veiligheid van iedereen die te maken heeft met het speelplein, is onze eerste prioriteit en we spenderen hier ook veel tijd en aandacht aan. Er zal onder andere veel aandacht gaan naar het wassen van de handen voor en na de maaltijden en toiletbezoeken, het ontsmetten van materiaal en de reiniging van lokalen. Momenteel zijn we dit nog volop aan het vertalen naar de praktijk. Zodra we hier meer informatie over hebben, geven we die ook door.

Inschrijvingen Merelbeke-Centrum

Omdat we met bubbels werken, moet je je kind dit jaar uitzonderlijk vooraf inschrijven. Zo is het voor ons mogelijk om tijdig een verdeling van de bubbels te maken en zeker te zijn dat er niet meer kinderen zijn dan dat er plaatsen zijn. Het zou immers jammer zijn dat we mensen moeten weigeren die wel rekenen op een plaatsje.

Start en einde inschrijvingen

De inschrijvingen starten op maandag 8 juni om middernacht via de webshop, en dat voor de hele zomer. Dit jaar is het verplicht om onmiddellijk de dagen te betalen zodat enkel de dagen gekozen worden waarop het kind effectief zal komen en we zo op een aanvaardbare manier de bubbels kunnen maken. De inschrijvingen stoppen steeds anderhalve week voor de start van de week: het inschrijfmoment van week 1 (week van 6 juli) sluit bijvoorbeeld op woensdag 24 juni om 23.59 uur of tot de plaatsen volzet zijn. Het is niet mogelijk om de dag zelf ter plaats te betalen of nog in te schrijven. Heb je toch een last minute opvangvraag, neem contact op met de jeugddienst.

In volgend filmpje zie je de ingang tot het speelplein visueel: https://www.youtube.com/watch?v=0WBTY87cORI&feature=youtu.be

 

Leeftijdsgrens is soepel

We gaan nog steeds soepel om met het inschrijven in de leeftijdsgroepen. Kinderen die dus al 6 jaar zijn maar graag bij de kleuters willen aansluiten, kunnen dat doen. Neem daarvoor contact op met de jeugddienst.  Indien dit het geval is, kan je niet online inschrijven maar moet je contact opnemen met de jeugddienst zodat we dat in orde kunnen brengen.

Webshop

Op de webshop is er per week een activiteit aangemaakt voor kleuters, 6- tot -11 jarigen en tieners waarbinnen je de dagen kunt aanduiden waarop je wil komen. Om zeker te zijn van je plaats maak je best een zo realistisch mogelijke planning waarna je voor alle dagen kunt inschrijven en afrekenen. Heb je daar moeite mee? Geen probleem: neem contact op met de jeugddienst en we helpen je verder.

 

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Jeugdcentrum Molenhoek
Hundelgemsesteenweg 445
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(26/10) tot en van tot

Contact

 • 09 210 35 60
09 210 35 69
jeugd [at] merelbeke.be

Bekijk ook

 • Tijdens de schoolvakanties organiseert de dienst jeugd activiteiten voor kinderen van alle leeftijden.

 • De buitenspeeldag op woensdag 22 april is afgelast om verspreiding van corona tegen te gaan. We verwelkomen je graag op buitenspeeldag in 2021 op woensdag 21 april.

 • In de paasvakantie kon je opnieuw terecht op vakantiespeelplein Hip’o. Samen met het team van animatoren organiseert de dienst jeugd gedurende twee weken avontuurlijke, sportieve en rustige spelletjes gecombineerd met toneel-, dans- en knutselactiviteiten.

   

 • De vakantiespeelpleinwerking in Flora vindt in 2020 terug plaats in de lokalen van de GO! Flora zoals de voorbije jaren. De werken op de school zijn afgerond.

   

 • Onder elk stuk hout en in het hout op de bosbodem krioelt het van het leven. Vooral veel opruimers van dode materialen  verstoppen er zich.

 • Gratis ontbijt voor dag van de jeugdbeweging voor iedereen in een jeugdvereniging.