U bent hier

Bezienswaardigheden Munte

Wat?

Munte beschikt over een prachtige landelijke dorpskern met beschermd erfgoed.

Sint-Bonifatiuskerk - Munteplein 6

De Sint-Bonifatiuskerk in neoromaanse stijl is gebouwd tussen in de 2e helft van de 19e eeuw. Binnenin bevinden zich 3 altaren, gewijd aan Sint-Bonifatius, Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jozef. Er staat ook een 16e-eeuws beeld van Sint-Apollonia, heilige tegen de tandpijn, in beschilderd eikenhout. De kerk heeft ook een doopvont in blauwe hardsteen uit de 15e eeuw en een uit hout gesneden Christusbeeld uit 1705.

Pastorie, kloosterhuis en dorpsschool - Munteplein

In de 20e eeuw volgden veel kinderen uit Munte les in de school die eigendom was van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de Visitatie uit Sint-Amandsberg. Ook het kloosterhuis was hun bezit. Hierin bevindt zich een opmerkelijke huiskapel. In de pastorie van Munte bevindt zich nu het toeristisch infopunt (link).

Voormalige hoeve met oliemolen - Ruspoel 5-7

Aan de rand van de dorpskern staat een voormalige hoeve met oliemolen. Het oorspronkelijke boerenhuis uit de late 18e eeuw is goed bewaard gebleven. De molen is sinds het begin van de 20e eeuw niet meer actief. De kasseien waarop de paarden rondgingen om de molen aan te drijven, liggen er nog steeds.

Voormalige hoeve met bakhuis - Zink 1-3

Dit is typisch boerenhuis uit de 18e-19e eeuw met authentiek bakhuis.

Kasseiwegen

Het Munteplein en een gedeelte van de Ruspoel zijn geplaveid met kasseien. Deze maken deel uit van een historisch wegenpatroon dat de kouterrug van Munte dwarst. Al in de 16e eeuw liep hier de Pontweg, een verbindingsweg van Gent naar Oudenaarde, de huidige Hundelgemsesteenweg.

Roepsteen - Munteplein

Tegenover de kerk, aan Afspanning Oud Munte, ligt de roepsteen. Van hierop maakte de veldwachter vroeger na de mis belangrijke mededelingen bekend aan de Muntenaren.

Site oude kerk en motte

Op deze historisch zeer waardevolle site verbleven in de Middeleeuwen de eerste heren van Munte. In de 16e eeuw was de motte, een kunstmatige heuvel, onderdeel van een leengoed van de Heer van Rode. Op de top van deze berg stond vroeger de eerste kerk van Munte. Nu staat er nu een neogotische grafkapel uit 1879. In 2016 vernieuwden de leerlingen dakbewerking van het Athenemeum Merelbeke het dak van de kapel. 

Bunker D14 in Munte

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog werden alleen al in België ongeveer 2000 bunkers gebouwd. In 1934 voorzag het Frans-Belgische plan in het bouwen van een dekking- en weerstandsstelling die van Antwerpen tot aan de Franse grens zou lopen. Ten zuiden van Gent startte de bouw van het Bruggenhoofd Gent. De bunkergordel ter verdediging van Gent lag uiteindelijk verspreid over de grondgebieden van twintig gemeentes tussen Kwatrecht (Wetteren) en Astene (Deinze). De gordel was eind 1935 volledig afgewerkt.

Bunker D14 moest het uitzicht hebben van een woning met gekalkte buitenmuren. De bunker werd daarom aan de buitenzijde gecementeerd en in een beige kleur geverfd. Als dakbedekking werd gekozen voor donkerkleurige dakpannen.

Voor de bunker werden planten aangebracht om hem aan het zicht te onttrekken.

Op 26 april 2011 besliste de gemeenteraad van Merelbeke om bunker D14 aan te kopen en de nodige restauraties te verrichten. Omwille van zijn erfgoedwaarde is de  bunker elk jaar te bezichtigen van 15 april tot en met 15 september. Daarna gaat hij dicht, zodat vleermuizen er ongestoord kunnen overwinteren.

 

 

Meer info over Munte vind je via www.infomunte.be

Bijlagen

Bunker D14

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst toerisme
Gemeentehuis
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(20/01) tot

Contact

  • 09 210 32 80
09 210 32 39
info [at] merelbeke.be

Bekijk ook