U bent hier

Erkende ondernemingsloketten

Een ondernemingsloket is een aanspreekpunt voor ondernemingen. Het voert een aantal taken uit waarvoor de ondernemer vroeger contact moest opnemen met verschillende instanties. Een lijst met erkende ondernemingsloketten kan je hier raadplegen.

 

Beroepsbekwaamheid en basiskennis bedrijfsbeheer

Iedere zelfstandige moet voor aanvang van zelfstandige activiteiten aantonen dat hij over voldoende kennis van bedrijfsbeheer beschikt. Je kan dit bewijzen aan de hand van een diploma:

 • hoger onderwijs, secundair onderwijs (ASO, TSO en KSO). Bij een diploma BSO heb je aanvullingen nodig (diploma behaald voor 30 september 2000) 
 • ieder diploma hoger onderwijs of een getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer (diploma behaald na 30 september 2000)

Hiervoor richt je je tot een ondernemingsloket naar keuze.

 

Beroepskaart voor vreemdelingen

Elke niet-Belg die een zelfstandige beroepsactiviteit uitoefent op Belgisch grondgebied – hetzij als natuurlijke persoon, hetzij binnen een vennootschap – moet een beroepskaart hebben. Je kan een aanvraag voor een beroepskaart indienen in een erkend ondernemingsloket. Meer informatie over beroepskaarten kan je hier terugvinden.

 

Inschrijving als handelsonderneming

Wanneer je een handels- of ambachtsonderneming opricht (een eenmanszaak of een vennootschap) moet je je ook laten inschrijven bij een erkend ondernemingsloket naar keuze.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst werk en economie
Gemeentehuis (tweede verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen:Gesloten

Contact

 • 09 210 33 54
09 210 32 99
werkeneconomie [at] merelbeke.be

Bekijk ook

 • De 'Cadeaubon Merelbeke' is een aankoopbon in bankkaartformaat die in enkele verkooppunten in de gemeente kan aangekocht worden en waarmee klanten terecht kunnen bij deelnemende, lokale kleinhandels- en horecazaken.

 • Het strategische commercieel beleidsplan geeft een grondige analyse weer en stelt belangrijke verbeterpunten en acties voorop om het lokale detailhandels- en horecabeleid een boost te geven.

 • Lokale handelsverenigingen bundelen de inzet en interesses van winkeliers en zorgen voor boeiende activiteiten.

 • Of je nu een feestje organiseert, een cd wil uitbrengen of een filmpje op YouTube zet waar een nummer in voorkomt, iedereen gebruikt wel eens muziek.

 • Wanneer je een zaak wil opstarten, doe je best navraag bij de dienst stedenbouw en dienst milieu over welke vergunningen je nodig hebt.

 • Aan alle op het grondgebied van de gemeente Merelbeke gevestigde zelfstandigen en bedrijven wordt de mogelijkheid geboden om, tegen betaling van een vergoeding, richtingsaanwijzers naar hun vestiging te laten plaatsen.

 • Voor de meeste belastingen heb je aangifteplicht, zodat het gemeentebestuur het juiste bedrag van de belasting kan vaststellen. 

 • Met het invoeren van de Cadeaubon Merelbeke wil het gemeentebestuur de lokale economie stimuleren.

 • Dien een spontante kandidatuur in wanneer je als ondernemer wil aangeschreven worden voor een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 • Om de twee jaar reikt het gemeentebestuur de toegankelijkheidsprijs uit aan een Merelbeekse handelszaak of organisatie die de meeste inspanningen leverde om de toegankelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid van hun gebouw, dienst, voorzieningen of informatie voor personen met een handicap te verhogen.