U bent hier

Toegankelijkheidsprijs

Om de twee jaar reikt het gemeentebestuur de toegankelijkheidsprijs uit aan een Merelbeekse handelszaak of organisatie die de meeste inspanningen leverde om toegankelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid van hun gebouw, dienst, voorzieningen of informatie voor personen met een handicap te verhogen. In het begin van het jaar van de uitreiking wordt een oproep gedaan voor kandidaten die in de afgelopen jaren aan een toegankelijkere zaak werken. Het wedstrijdreglement vind je onderaan deze pagina.

Wat kan je winnen?

De winnaar van de toegankelijkheidsprijs wint een geldprijs ter waarde van € 500,00. Bovendien krijgt de winnaar een officieel attest dat de zaak winnaar was van de toegankelijkheidsprijs. We zetten bovendien de laureaat in de kijker in de gemeentelijke communicatie en bij de pers!

 

Hoe schrijf je in?

Deelnemen kan tot en met mei 2020 via het inschrijvingsformulier. Je kan deze ingevuld bezorgen aan het Sociaal Huis. Na de deelnemingsperiode komt een jury langs en kan u uw kandidatuur mondeling toelichten.

 

Tips nodig?

Op de website van het toegankelijkheidsbureau vind je voor elk type van handelszaak informatie op maat voor onder andere restaurants en cafés, vrije beroepen en medische praktijken onder de vorm van 'wenkenbladen'. Deze wenkenbladen bieden op een overzichtelijke en aantrekkelijke wijze een aantal richtlijnen en tips om de toegankelijkheid voor iedereen te verzekeren. Zo krijgt men alvast een zicht op de toegankelijkheidseisen die gesteld worden. Voor de concrete toepassing in de praktijk is maatwerk aangewezen. Hiervoor kan men bij het Toegankelijkheidsbureau terecht voor advies en begeleiding.

 

Reglement toegankelijkheidsprijs

 

Laureaten Toegankelijkheidsprijs

2006: Taverne De Coene

2008: De Oase

2010: Eurotuin

2012: Salons Caipirinha

2014: Apotheek Van Houtte

2016: Bakkerij Coens

2018: Huisartsenpraktijk Sallemeulekouter

 

 

 

 

Bekijk ook

  • Het strategische commercieel beleidsplan geeft een grondige analyse weer en stelt belangrijke verbeterpunten en acties voorop om het lokale detailhandels- en horecabeleid een boost te geven.

  • Lokale handelsverenigingen bundelen de inzet en interesses van winkeliers en zorgen voor boeiende activiteiten.

  • Hebt u een onderneming of een eigen zaak? Dan moet u een vergoeding betalen als u muziek wilt laten horen waarvan iemand anders de auteur, de uitvoerder of de producent is.

  • Een ondernemingsloket is een aanspreekpunt voor ondernemingen.

  • Wanneer je een zaak wil opstarten, doe je best navraag bij de dienst stedenbouw en dienst milieu over welke vergunningen je nodig hebt.

  • Aan alle op het grondgebied van de gemeente Merelbeke gevestigde zelfstandigen en bedrijven wordt de mogelijkheid geboden om, tegen betaling van een vergoeding, richtingsaanwijzers naar hun vestiging te laten plaatsen.

  • Voor de meeste belastingen heb je aangifteplicht, zodat de gemeente het juiste bedrag van de belasting kan vaststellen. 

  • Dien een spontante kandidatuur in wanneer je als ondernemer wil aangeschreven worden voor een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.