U bent hier

Selectief slopen

Wat?

Renovatie zit al een tijdje in de lift. Het kan ook alleen maar worden aangemoedigd dat we onze oude woningen hergebruiken. Zo hoeven we geen vrije ruimte te gebruiken om nieuwe woningen te bouwen. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille; bij afbraak of renovatie komt er namelijk heel wat puin kijken

Hoe?

Bij selectief slopen moeten eerst de gevaarlijke afvalstoffen (bv. asbesthoudende materialen) verwijderd worden. Hiervoor doe je best beroep op professionele asbestverwijderaars. Verder worden ook de niet-gevaarlijke afvalstoffen, zoals glas, hout, kunststoffen … beter afzonderlijk ingezameld.

Bij afbraakwerken plaats je het best containers voor de verschillende soorten puin. Is dat niet mogelijk (bv. wegens plaatsgebrek) zorg er dan op zijn minst voor dat je de steenfractie, het gevaarlijk afval en de restfractie van elkaar houdt. Dat is vaak ook de goedkoopste oplossing.

Als particulier je steentje bijdragen

Als je kleine verbouwingen zelf uitvoert (bv. de renovatie van je badkamer), dan kan je met de verschillende soorten puin terecht op het recyclagepark (al dan niet betalend). 

In een verwerkingsinstallatie wordt het puin verkleind en afgezeefd. Het eindproduct zijn puingranulaten die een alternatief zijn voor grind. Ze worden vaak gebruikt in de wegenbouw als fundering voor het wegdek, maar zijn ook geschikt voor de aanmaak van allerlei betonproducten of gestabiliseerd zand.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst afvalbeheer
Administratie
Hundelgemsesteenweg 952
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot en van tot
Morgen: tot

Contact

  • 09 210 35 10
09 210 35 19
afvalbeheer [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • Als u geen niet-geadresseerde reclame meer wil ontvangen, kleef dan een antireclamesticker op uw brievenbus.
  • Wie wil starten met thuiscomposteren, kan een compostvat of een compostbak aankopen via de gemeente.

  • Als je de telefoongidsen niet meer gebruikt, kan je aangeven dat je deze niet meer op papier wil ontvangen.
  • Bij mulchen wordt het gemaaid gras fijngesneden en nadien op het grasperk geblazen of wordt de grond bedekt met een laagje tuinresten.

  • Met je keuken- en tuinafval kan je perfect een compostvat starten. Je geeft er heel wat voedingsbestanddelen mee aan de bodem.
  • Organisatoren kunnen herbruikbare bekers, vaatwas, afvaleilandjes, ed. ontlenen voor afvalarme evenementen op het IVM-grondgebied.

  • In de kringwinkels vind je echt alles: leuke en originele spullen voor lage prijzen, grote elektronische toestellen (wasmachines, kookfornuizen, televisies, radio’s) ..