Bescherming vleermuizen

Wat?

Op zaterdag 2 mei 2015 is het project ‘Batdetector Hopping’ in Merelbeke van start gegaan. De opzet is eenvoudig: een automatische vleermuisdetector reist binnen een bepaalde stad of gemeente van tuin naar tuin en neemt er alle vleermuisgeluiden op. De locaties variëren sterk: van (natuurlijke) tuin, balkon of koertje tot groendak, zowel in stedelijke als landelijke omgeving.

Net deze diversiteit aan onderzoekslocaties maakt het project zo interessant. Vleermuismonitoring wordt doorgaans immers hoofdzakelijk uitgevoerd in bossen en natuurgebieden. Hierdoor is er maar bitter weinig geweten over het voorkomen van vleermuizen in tuinen. En toch tonen steekproeven aan dat zelfs in een doorsnee tuin heel wat soorten kunnen voorkomen. Dat hoeft niet te betekenen dat vleermuizen het goed doen en overal voorkomen, maar juist dat de impact van een ecologisch ingerichte tuin aanzienlijk groter kan zijn dan tot nog toe werd aangenomen. De natuur begint in je tuin en dat geldt evenzeer voor de bescherming ervan.

Het ‘Batdetector Hopping-project’ werd uitgevoerd op 21 locaties, gespreid over drie perioden tussen mei en oktober. Op elke locatie nam de detector gedurende drie nachten alle vleermuisgeluiden automatisch op. Deze opnames werden dan later worden geanalyseerd door de Vleermuizenwerkgroep onder leiding van David Galens. Het rapport met de resultaten vind je hieronder in bijlage.

Het project past in het milieuthema rond biodiversiteit en soortenbescherming van de gemeente. Eerder werden in dit kader al concrete acties opgezet rond amfibieën, huiszwaluwen, kerkuilen, bijen en vleermuizen, waarbij ook het educatief aspect steeds een belangrijke rol speelde. Om die reden werd de batdetector ook op de Sint-Elooischool geplaatst.

 

Soms gebeurt het dat mensen een vleermuis vinden in de tuin of zelfs in huis. Indien er een probleem is of je weet niet precies wat je moet doen, kan je dit melden.

 

Hoe?

Voor problemen in verband met vleermuizen kan je gratis terecht bij de Vlaamse infolijn 1700. Op de website Ecopodia vind je ook de nodige informatie.

Je kan ook de verantwoordelijke voor vleermuizen van het Agentschap voor Natuur en Bos contacteren via vleermuizenmeldpunt [at] vlaanderen.be

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Leefmilieu
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot (Enkel op afspraak) en van tot (Enkel op afspraak)
Morgen: tot (Enkel op afspraak) en van tot (Enkel op afspraak)

Contact

  • 09 210 32 70
09 210 32 99
milieu [at] merelbeke.be

Bekijk ook