Paddenoverzetactie

Wat?

paddenoverzetbordJaarlijks in februari of maart start de trektocht van gewone padden of andere amfibieën. De zachte, miezerige voorjaarsavonden zijn voor padden, kikkers en salamanders het signaal om met honderden tegelijk hun stekje te verlaten en op pad te gaan, meestal naar de poel waar ze zelf werden geboren. Daar gaan ze op hun beurt voor nieuw leven zorgen. Tijdens hun trektocht laten veel diertjes het leven door het voorbijrijdend verkeer. Jaarlijks laten duizenden padden het leven tijdens de trek.

Hoe?

Om ervoor te zorgen dat de diertjes veilig aan de overkant raken organiseert de gemeente jaarlijks een overzetactie in samenwerking met Natuurpunt Boven-Schelde en de Christoforusgemeenschap. Er wordt een scherm langs de weg geplaatst waardoor de padden op zoek gaan naar een opening. Op regelmatige afstanden worden emmers in de grond ingegraven waar de beestjes dan in tuimelen. Vervolgens worden de emmers aan de overkant van de weg geleegd en hebben de padden veilig de overkant gehaald.

Matig je snelheid!

Draag je steentje bij door je snelheid tijdens deze periode te matigen tot max. 30 km/uur. Als je met hoge snelheid over een pad rijdt wordt hij door de zuigkracht tegen de onderkant van de auto gezogen. Met trage snelheid is dat niet het geval.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Leefmilieu
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(06/12) tot

Contact

  • 09 210 32 70
09 210 32 99
milieu [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • De gemeente Merelbeke zet zich in voor diverse projecten rond vleermuizen en mag zich gerust een pionier noemen. Naast het vleermuisvriendelijk inrichten van diverse zomer- en winterobjecten werden de afgelopen jaren verschillende monitoring- en beschermingsprojecten op poten gezet.

  • De Vogel- en Habitatrichtlijn heeft als doel de in het wild levende vogels, de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna in de gehele Europese Unie in stand te houden.

  • Om de populatie van kerkuilen te verhogen voorziet het gemeentebestuur broedplaatsen voor de kerkuil.

  • In Merelbeke is een opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) gehuisvest.

  • In april 2014 ondertekende het gemeentebestuur het charter voor een bij-vriendelijke gemeente.