Bestrijding van ratten

Wat?

Ratten kunnen heel wat overlast teweegbrengen. Het is dus goed om te weten wat je het best wel of niet kan doen om ze uit de buurt te houden. Wanneer de ratten zich op openbaar terrein bevinden, dan is de gemeente verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Een eenvoudig telefoontje naar de dienst milieu en natuur volstaat om dat te melden. De dienst milieu en natuur verwittigt vzw Rato die dan de rattenbestrijding op openbaar domein voor zijn rekening neemt. Als de ratten zich op privéterrein bevinden ben je wettelijk verplicht om zelf tot bestrijding over te gaan.

Hoe?

De beste bestrijdingsmethode is uiteraard preventie. Ratten bevinden zich het liefst in vochtige, donkere en tochtvrije schuilplaatsen. Dergelijke plaatsen dienen dus vermeden te worden. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Werk preventief. Zorg dat gebouwen, ventilatieopeningen, putjes en rioleringen perfect zijn afgesloten.
  • Zorg dat ratten niet kunnen eten van dierenvoeding en afval.
  • Gooi nooit eten op de composthoop.
  • Stapel hout altijd op een betonvloer en op paletten.
  • Plaats kasten en goederen op minimaal 10 cm van de muur. Ofwel stofdicht aansluiten tegen de vloer, ofwel voldoende hoog van de grond plaatsen.
  • Voorzie buizen en leidingen van een stevige metalen kraag, want ratten kunnen goed klimmen.
  • Plaats bestrijdingsmiddelen in de gangen en op sporen van ratten. Ratten gaan nooit vrijwillig naar openbare plaatsen. Bied losse lokazen steeds in een lokaasbak aan, zodat andere dieren of kinderen er niet bij kunnen.

Indien je ondanks deze maatregelen toch last hebt van ratten, kan je ze bestrijden.

Opgelet! Het bestrijden van de ratten heeft slechts zin als ook de eerder genoemde preventieve maatregelen in acht worden genomen. Anders blijven de ratten steeds terugkomen.   
 

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Leefmilieu
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot

Contact

  • 09 210 32 70
09 210 32 99
milieu [at] merelbeke.be