U bent hier

Fietsregistratie / gemerkte fiets

Wat?

Onze gemeente gaat het rijksregisternummer niet langer graveren in het frame. Graveren kan het frame beschadigen of de stevigheid ervan in het gedrang brengen. Bovendien kunnen sommige nieuwe fietsen niet meer gegraveerd worden, onder meer door hun model of materiaal. Voortaan zal gewerkt worden met fraudebestendige stickers die de fiets niet beschadigen. Eens de sticker is aangebracht, is hij zeer moeilijk te verwijderen.

Hoe?

De fraudebestendige sticker kan je aanvragen door jouw naam, adres en rijksregisternummer door te geven via 09 210 32 11 of fietsregistratie [at] merelbeke.be. Jouw rijksregisternummer kan je terugvinden op de achterzijde van je identiteitskaart.

Nadien ontvang je per post:

  • 2 fraudebestendige stickers met jouw rijksregisternummer. Je kleeft 1 sticker zichtbaar op het frame, de tweede kleef je op een verdoken plaats (vb. onder de trapas).
  • 1 ‘gemerkte fiets’ sticker om bovenop de zichtbare sticker met je rijksregisternummer te kleven
  • Een handleiding hoe je de stickers correct kan aanbrengen
  • Een fietspaspoort waarop je de kenmerken van jouw fiets kan noteren. Wordt jouw fiets alsnog gestolen, dan kan je op basis van dit fietspaspoort een goede omschrijving geven.

Prijs?

Gratis

Een gemerkte fiets (ver)kopen?

Ook een gemerkte fiets kan je doorverkopen. Het volstaat om een ‘verkoopsdocument’ op te stellen met de volgende gegevens: naam koper en verkoper, beschrijving van de fiets (merk, model, type, soort, kleur, bijzondere kenmerken,…), eventueel het framenummer van de fiets, gegraveerd rijksregisternummer, overeengekomen prijs, datum en plaats, handtekening van koper en verkoper. Dit document is een bewijs voor de koper dat hij de nieuwe eigenaar is van de ‘gemerkte fiets’.

 

Fiets toch gestolen?

Als je fiets toch verdwenen is, kan je dit aangeven bij de lokale politie.

Op www.gevondenfietsen.be kan je steeds op zoek gaan naar je verloren of gestolen fiets.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Infrastructuur
Werkplaatsen de Werf
Kloosterstraat 26
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot

Contact

  • 09 210 33 80
09 210 32 99
werken [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • Elektrische fietsen worden steeds vaker gebruikt om zich op een duurzame wijze te verplaatsen voor korte én langere afstanden.

  • De Merelbeekse basisscholen maakten samen met de jeugddienst, dienst mobiliteit, de lokale politie en de provincie Oost-Vlaanderen in 2013 een schoolroutekaart op.

  • Platte band? Je kan de banden van je fiets gratis oppompen aan een van onze openbare fietspompen.