U bent hier

Inname openbaar domein

Als je tijdelijk het openbaar domein wil innemen voor een verhuizing, een levering, het uitvoeren van werken op de openbare weg of het plaatsen van een container, dan moet je daarvoor een vergunning aanvragen bij de gemeente Merelbeke. Het college van burgemeester en schepenen bekijkt vervolgens je aanvraag en levert een vergunning af.
 

Voor de inname van het openbaar domein maken we binnen de gemeente Merelbeke een onderscheid tussen beperkte hinder en grote hinder.

 

Beperkte hinder

Wat is beperkte hinder?

Beperkte hinder betreft aanvragen voor inname van het openbaar domein zonder dat je daarbij autoverkeer, bussen, fietsers en voetgangers hindert. Onder beperkte hinder verstaan we onder meer de volgende aanvragen:

 • Plaatsen van een container op een parkeerplaats of op een berm.
 • Aanvraag van een parkeerverbod op de berm of op een of meerdere parkeerplaatsen in functie van leveringen, verhuizingen ...
 • Plaatsen van een stelling op de berm of voetpad zonder dat de doorgang belemmerd wordt.

Hoe aanvragen?

Je kan een vergunning voor inname van het openbaar domein met kleine hinder aanvragen via het aanvraagformulier werken kleine hinder. Dit aanvraagformulier kan je ook verkrijgen via het loket van de dienst stedenbouw.

Daarnaast moet je het formulier aanvullen met een duidelijk plan en/of afbeelding waarop alle noodzakelijke afmetingen staan weergegeven.

Je kunt het aanvraagformulier bij de gemeente Merelbeke indienen op de volgende manieren:

 • via de post - ter attentie van de dienst mobiliteit
 • via e-mail: mobiliteit [at] merelbeke.be (subject: Aanvraag%20vergunning%20met%20beperkte%20hinder)
 • rechtstreeks aan het loket dienst stedenbouw (eerste verdieping) tegen ontvangstbewijs

Opgelet!

Voor inname van het openbaar domein langs de Hundelgemsesteenweg, tussen de Ringvaartstraat en de gemeentegrens met Gavere, moet je eerst een vergunning aanvragen bij het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen - district Gent via wegen.oostvlaanderen.districtgent [at] mow.vlaanderen.be.
De verwerkingstijd bedraagt ongeveer 2 weken. De goedkeuring bezorg je vervolgens aan de dienst mobiliteit (mobiliteit [at] merelbeke.be) om ook van het gemeentebestuur een toelating te krijgen.

Wanneer aanvragen?

Het aanvraagformulier moet ten laatste 2 weken voor de start van inname van het openbaar domein bij de dienst mobiliteit worden ingediend. Tijdens de eindejaarsperiode en de zomermaanden zijn er minder zittingen van het college van burgemeester en schepenen om de vergunningen te bekrachtigen. In deze periodes raden we dan ook aan aanvragen minstens 4 weken op voorhand in te dienen.

Kostprijs?

Het aanvragen van een vergunning voor inname van het openbaar domein met beperkte hinder is gratis. Enkel voor innames langs de Hundelgemsesteenweg wordt een retributie aangerekend, die bestaat uit een vaste kost van 62 euro + een variabele kost van 2,5 euro/m² per maand.

De verkeersborden dien je minstens 48 uur op voorhand te plaatsen. Je staat zelf in voor het afhalen, het plaatsen en het terugbrengen van die verkeersborden. Als je zelf geen verkeersborden ter beschikking hebt, kun je gratis terecht bij de uitleendienst van de gemeente Merelbeke (loods parking Vredegerecht). Daarvoor maak je op voorhand een afspraak via 09 210 34 06 (enkel in de voormiddag) of via uitleendienst [at] merelbeke.be.

 

 

Grote hinder

Wat is grote hinder?

Grote hinder betreft aanvragen voor inname van het openbaar domein waarbij het autoverkeer, bussen, fietsers en voetgangers gehinderd worden.Onder grote hinder verstaan we daarbij onder meer de volgende aanvragen:

 • Werken aan de rijweg, het fietspad en/of het voetpad
 • Werken met hinder voor het openbaar vervoer
 • Plaatsen van een container op de openbare weg
 • Kabelwerken
 • Werken in de berm die de doorgang van voetgangers belemmeren

Hoe aanvragen?

Je kunt een vergunning voor inname van het openbaar domein met grote hinder aanvragen via het aanvraagformulier werken grote hinder. Daarnaast kan je dit aanvraagformulier ook verkrijgen via het loket van de dienst stedenbouw. Het aanvraagformulier moet je daarnaast aanvullen met een duidelijk signalisatieplan waarop alle noodzakelijke afmetingen staan weergegeven.

Vervolgens dien je het aanvraagformulier bij de gemeente Merelbeke in op een van de volgende manieren:

 • via de post - ter attentie van de dienst mobiliteit
 • via e-mail: mobiliteit [at] merelbeke.be (subject: Aanvraag%20vergunning%20met%20beperkte%20hinder)
 • Rechtstreeks aan het loket dienst stedenbouw (1e verdieping) tegen ontvangstbewijs

Opgelet!

Voor inname van het openbaar domein langsheen de Hundelgemsesteenweg tussen de Ringvaartstraat en de gemeentegrens met Gavere, moet je eerst een vergunning aanvragen bij het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen - district Gent via wegen.oostvlaanderen.districtgent [at] mow.vlaanderen.be.
De verwerkingstijd bedraagt ongeveer 2 weken.
De goedkeuring bezorg je dan vervolgens aan de dienst mobiliteit (mobiliteit [at] merelbeke.be) om ook van het gemeentebestuur een toelating te krijgen.

Wanneer aanvragen?

Dien het aanvraagformulier ten laatste 4 weken voor de start van inname van het openbaar domein in bij de dienst mobiliteit .

Buurtbewoners moet je daarnaast minstens 72 uur op voorhand verwittigen via een bewonersbrief. Nadien bezorg je een kopie van deze bewonersbrief aan de dienst mobiliteit (verplicht).
 

Kostprijs?

Het aanvragen van een vergunning voor inname van het openbaar domein met grote hinder is gratis.
Enkel voor innames langs de Hundelgemsesteenweg wordt een retributie aangerekend, die bestaat uit een vaste kost van 62 euro + een variabele kost van 2,5 euro/m² per maand.

 

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst mobiliteit
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(25/01) tot

Contact

 • 09 210 33 11
 • 09 210 33 14
09 210 32 59
mobiliteit [at] merelbeke.be

Bekijk ook

 • Het mobiliteitsplan neemt de verkeerssituatie in Merelbeke grondig onder de loep en stelt belangrijke maatregelen voor.
 • Wil je een wielerwedstrijd organiseren? Dan moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente.

 • Leen een wagen van je buren, vrienden, familie... of stel jouw wagen ter beschikking van hen.

 • Ecodriving is een zuinige, veilige en milieuvriendelijke manier van autorijden.

 • Op 11 mei 2017 ondertekende het gemeentebestuur het SAVE-charter Steden & Gemeenten. SAVE staat voor Samen Actief voor VEilig Verkeer.