U bent hier

E40 in Merelbeke: 2 nieuwe bruggen en geluidsschermen

Wat?

Sinds 20 maart 2017 vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer 2 bruggen in de E40: de brug over de Tijarm en de brug over de Oude Gaversesteenweg. Tussen de Tijarm en de Hundelgemsesteenweg komen langs beide zijden van de E40 nieuwe geluidsschermen. Door een tijdelijke brug te bouwen naast de E40, blijft verkeer op de E40 in elke fase in beide richtingen mogelijk. De werken duren tot het einde van 2018. 

Op 2 oktober 2018 stelt AWV de Oude Gaversesteenweg terug open voor alle verkeer. Vanaf dan kan iedereen veilig onder de E40 doorrijden in de Oude Gaversesteenweg. De onderdoorgang zal ook 24/24 uur verlicht zijn.

De geluidsschermen op de brug komen langs beide zijden van de E40. Die starten aan de Tijarm en lopen over de Oude Gaversesteenweg door tot de Hundelgemsesteenweg. Deze schermen zijn hoger en performanter dan de oude schermen. Alle schermen moeten tegen 15 oktober 2018 geplaatst zijn.

 

Vanaf woensdag 3 oktober rijdt het verkeer op de E40 richting Brussel over de nieuwe bruggen op drie volwaardige rijstroken. Het verkeer richting Gent kan dat vanaf vrijdag 5 oktober. Daarna werkt AWV nog 10 dagen aan de geluidsschermen richting kust. Dit kan vanop de pechtstrook, dus zonder hinder voor het verkeer. Aan de werfzone geldt er wel nog een snelheidsbeperking van 70 km/u.

 

Wat houden de werken in?

Twee nieuwe bruggen in de E40 

Beide bruggen dateren van de jaren '50 en zijn aan vervanging toe. We maken van de gelegenheid gebruik om de bruggen te verbreden. Zo maken we niet alleen plaats voor twee pechstroken, maar voorzien we ook al ruimte voor een vierde rijstrook. Als in de toekomst de snelweg moet verbreed worden naar vier rijstroken, dan zijn de bruggen daarop voorzien.  De brug over de Tijarm wordt bovendien iets langer, zodat er ook een ventweg voor de bedrijvenzone aan eilandje Zwijnaarde onder de brug kan. 

Geluidsschermen

Tussen de Tijarm en de Hundelgemsesteenweg komen langs beide zijden van de E40 geluidsschermen. De bestaande schermen aan de zuidkant verdwijnen en worden vervangen door schermen van 4 m hoogte. Dat is 1 m hoger dan de huidige schermen.  Aan de noordkant is nu geen bescherming, maar komen ook schermen van 4 m hoogte. Er worden mobiele schermen geplaatst, die verplaatst worden als de E40 in elke richting 4 rijstroken krijgt.

Uitvoering van de werken 

De aannemer voert de werken uit in 4 fasen. De eerste fase start in april 2017. De werken moeten tegen eind 2018 klaar zijn.

Fase 1: 18 april tot juni 2017

In deze fase bouwt de aannemer een tijdelijke brug langs de zuidkant van de E40. Deze brug dient om tijdens de tweede fase het verkeer richting Brussel over te sturen. Zo blijft verkeer in de volgende fase mogelijk over drie versmalde rijstroken. 

Verkeer:

 • 3 rijstroken op E40 richting Gent
 • 2 rijstroken op E40 richting Brussel
 • Oude Gaversesteenweg afgesloten ter hoogte van de brug voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel onder de brug. 

 

Fase 2: juni '17 tot voorjaar '18

De aannemer werkt aan de noordkant van de E40. Hij breekt beide bruggen af en bouwt twee nieuwe. De zone tussen beide bruggen wordt verbreed. 

Verkeer:

 • 3 versmalde rijstroken op E40 richting Gent
 • 3 versmalde rijstroken op E40 richting Brussel
 • Oude Gaversesteenweg afgesloten ter hoogte van de brug voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel onder de brug. 

Fase 3: voorjaar tot najaar '18

De aannemer voert dezelfde werken uit als in fase 2, maar nu aan de zuidkant van de E40. Op het einde van deze fase plaatst hij geluidsschermen aan de zuidkant van de E40.

Verkeer:

 • 3 versmalde rijstroken op E40 richting Gent
 • 3 versmalde rijstroken op E40 richting Brussel
 • Oude Gaversesteenweg afgesloten ter hoogte van de brug voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel onder de brug. 

Fase 4: najaar tot eind '18

In de laatste fase plaatst de aannemer geluidsschermen langs de noordkant van de E40. Dit kan zonder hinder voor het verkeer op de E40 en de Oude Gaversesteenweg. 

 

Verkeersmaatregelen in Merelbeke

De werken van het Agentschap Wegen en Verkeer zullen een grote impact hebben op het verkeer in Merelbeke. Door de knip in de Oude Gaversesteenweg zal er meer verkeer gebruik maken van de Hundelgemsesteenweg. Dat is nu al een drukke verkeersas. De gemeente wil er alles aan doen om het verkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen. Daarom gelden vanaf 18 april een aantal verkeersmaatregelen die moeten zorgen voor een zo goed mogelijke doorstroming op de Hundelgemsesteenweg. Die vindt u hieronder. De gemeente en de politie zullen de situatie in elk geval extra opvolgen. Als dat nodig blijkt, worden de maatregelen bijgestuurd.

1. Lichten op knipperstand
Op werkdagen buiten de schoolvakanties zullen de verkeerslichten op het kruispunt van de Hundelgemsesteenweg met de Gaversesteenweg op knipperstand staan van 7.30 tot 9 uur en van 16 tot 18 uur. Zo krijgt het verkeer op de Hundelgemsesteenweg automatisch voorrang. Voetgangers zullen nog gebruik kunnen maken van de drukknoppen. De politie zal toezicht houden. Uit de Baron Arthur Verhaegenlaan en de Laan de Weggevoerden zal alleen plaatselijk verkeer komen, dus dat beperkt de belasting van het kruispunt.

2. Stilstand- en parkeerverbod
Er geldt een stilstand- en parkeerverbod op de parkeerstrook van de Hundelgemsesteenweg tussen de Baron Arthur Verhaegenlaan en Laan der Weggevoerden op werkdagen buiten de schoolvakanties van 7.30 tot 9 uur. Dat geeft het verkeer richting Gent meer ruimte om het verkeer richting centrum te kruisen.

3. Verboden linksaf
Auto’s die vanuit de Baron Arthur Verhaegenlaan en de Chrysantenstraat komen, mogen niet linksaf slaan. Zo kruisen auto’s niet langer de twee verkeersstromen en houden ze het verkeer dus niet op. Wie naar het centrum wil, kan dat via de Roskamstraat en de Lembergsesteenweg.
Op de Hundelgemsesteenweg komt tussen de brug van de E40 en de Waterstraat een volle lijn op het wegdek voor het verkeer richting Gent. Die moet voorkomen dat bestuurders die uit het centrum komen en naar de handelszaken aan de overkant van de straat willen, het verkeer ophouden. Wie de handelszaken wil bereiken, moet doorrijden tot aan de rotonde en dan terugkeren richting centrum. Voor de bestuurders richting centrum zal er een onderbroken streep naast worden geschilderd waardoor het verkeer langs die zijde wel nog naar Gent mag afdraaien. Wie dus van bij de handelszaken richting centrum komt, zal wel nog altijd links of rechts kunnen afslaan.

4. Eenrichtingsverkeer
In de Waterstraat geldt eenrichtingsverkeer voor auto’s van aan het kruispunt met de Hundelgemsesteenweg tot de uitrit van de supermarkt. Doordat auto’s enkel richting Oude Gaversesteenweg mogen rijden, vermijden we dat bestuurders die van de Zwijnaardsesteenweg komen via de Waterstraat naar de Hundelgemsesteenweg rijden en daar de doorstroming hinderen.

5. Plaatselijk verkeer
In de Waterstraat en de Oude Gaversesteenweg zal alleen plaatselijk verkeer mogelijk zijn. Alleen wie er woont of wie bij een handelszaak moet zijn, zal er dus nog door mogen. Ook de Oudstrijderslaan en de Laan der Weggevoerden zullen enkel toegankelijk zijn voor wie er woont of wie de kinderopvang moet bereiken.

Infovergadering

Op maandag 26 september 2016 werd een eerste infovergadering over de werken georganiseerd. De presentatie en verslag van de gestelde vragen kan je hier terugvinden. Op donderdag 30 maart 2017 volgde een tweede infovergadering. De presentatie daarvan kan je hier terugvinden.

Digitale nieuwsbrief

Schrijf je in op de digitale nieuwsbrief van het AWV over deze werken en ontvang de updates over de werf rechtstreeks in je mailbox.

 

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Infrastructuur
Werkplaatsen de Werf
Kloosterstraat 26
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot

Contact

 • 09 210 33 80
09 210 32 99
werken [at] merelbeke.be

Bekijk ook

 • De Kloosterstraat krijgt sinds het najaar van 2017 een gescheiden riolering. De gemeente maakt van de gelegenheid gebruik om de straat verkeersveiliger te maken.

 • Wegenwerken en evenementen die momenteel in Merelbeke plaatsvinden en verkeershinder met zich meebrengen.

 • Sinds het voorjaar van 2018 krijgt de Gontrode Heirweg een nieuwe, gescheiden riolering van aan de Bloemstraat tot aan de Caritasstraat. Daarna wordt de straat helemaal heringericht.

 • Vanaf 27 augustus 2018 wordt een deel van de Bergbosstraat heraangelegd. De riolering wordt gerenoveerd en de bovenbouw wordt vernieuwd.