U bent hier

Herinrichting Kloosterstraat

Kloosterstraat op 3 oktober

In het najaar van 2017 begon in de Kloosterstraat de aanleg van een nieuwe, gescheiden riolering. Van die gelegenheid maakt de gemeente gebruik om de straat helemaal opnieuw in te richten en verkeersveiliger te maken. De heraanleg van de wegenis start in februari 2018.

 

Zwakke weggebruiker centraal 

Het ontwerp voor de herinrichting van de Kloosterstraat trekt duidelijk de kaart van de zwakke weggebruiker. Elke dag gaan enkele honderden kinderen te voet of met de fiets naar het GILKO. De gemeente wil de schoolomgeving dus vooral veiliger maken voor fietsers en voetgangers. Daarom wordt een deel van de straat een fietsstraat. Het wegdek zal er rood gekleurd worden, om duidelijk te maken dat fietsers er voorrang hebben op het autoverkeer. Auto's mogen er ook niet inhalen.

Daarnaast wordt de hele Kloosterstraat zone 30 en zal zwaar vervoer uit de schoolomgeving geweerd worden. Dat kan door een nieuw circulatieplan in te voeren op de site van de brandweer en de gemeentediensten. Ter hoogte van de school zal de weg tot 4,4 meter versmallen, om autoverkeer te dwingen de snelheidsbeperking te respecteren, en er komen ruime voetpaden met heel wat groenaccenten. Aan de school zal alleen nog een kiss-and-ridestrook zijn. Parkeren zal je moeten doen op de parking aan de Gemeentehallen, die op wandelafstand ligt.

 

Infovergadering afkoppeling (14 juni 2017)

In de Kloosterstraat wordt een nieuwe, gescheiden riolering aangelegd. Eigenaars van woningen op het traject van de werken moeten hun regen- en afvalwater voortaan afkoppelen. Sinds 2008 moeten eigenaars volgens de Vlaamse regelgeving het regen- en afvalwater van hun woning via twee aparte leidingen afvoeren van zodra in hun straat een gescheiden stelsel wordt aangelegd. Het afvalwater gaat richting afvalwaterzuiveringsinstallatie, het regenwater richting beken en grachten.

Tijdens een infovergadering in de raadzaal van het gemeentehuis op woensdag 14 juni kregen alle eigenaars toelichting over de werken die op privéterrein moeten uitgevoerd worden en informatie over de toelage en maatregelen die het gemeentebestuur voorziet om eigenaars daarbij te steunen. Je kan de presentatie die tijdens de infovergadering te zien was, onderaan deze pagina terugvinden.

 

Infovergadering wegeniswerken (18 december 2017)

Tijdens een infovergadering in de raadzaal van het gemeentehuis op maandag 18 december kregen alle eigenaars toelichting over het wegenisontwerp, de verschillende fases van de werken en de timing. Ook de toegang tot de gemeentelijke school zal tijdens de werken anders worden ingericht, nl. via de Herman Teirlinckstraat. Tot slot werd aandacht besteed aan de omleidingen tijdens de verschillende fases van de werken. Je kan de presentatie van deze infovergadering onderaan deze pagina terugvinden.

 

Fasering van de wegeniswerken: start 5 februari 2018!

Op maandag 5 februari 2018 starten de wegeniswerken. Het einde van de werken is voorzien in oktober/november 2018. De werken zullen worden uitgevoerd in verscheidene fases. De concrete timing van de verschillende fases is afhankelijk van weersomstandigheden en onvoorziene omstandigheden tijdens de graafwerken, en zal via de digitale nieuwsbrief wegenwerken worden gecommuniceerd.

 • Fase 1: Kruispunt Poelstraat
 • Fase 2: Kloosterstraat deelfase 1, nl. vanaf Poelstraat tot huisnummer 21
 • Fase 3: 'Kleine' Kloosterstraat
 • Fase 4: Kloosterstraat deelfase 2, nl. vanaf Lembergsesteenweg tot huisnummer 21

De werken in de Kloosterstraat zijn bijna afgerond. Op vrijdag 5 oktober 2018 voorziet de aannemer nog de toplaag van de rijweg en de markering voor de fietsstraat. Vanaf maandag 8 oktober wordt de belijning aangebracht en bij gunstige weersomstandigheden gaat de Kloosterstraat op donderdag 11 oktober opnieuw open voor alle verkeer.

Toegang gemeentelijke basisschool

Gedurende de volledige duur van de werken, zal de schoolingang verplaatst worden naar de Herman Teirlinckstraat. De poort aan de Kloosterstraat blijft gesloten. Op deze manier kan de veiligheid van de schoolkinderen gewaarborgd worden en wordt onnodig verkeer in de werfzone vermeden. In de omgeving van de nieuwe toegang worden aan aantal flankerende maatregelen genomen:

 • Op parking Conversatie (bereikbaar via Dr. O. De Gruyterstraat) worden een beperkt aantal plaatsen voorbehouden voor kortparkeren door middel van het gebruik van de blauwe parkeerschijf.
 • In de Herman Teirlinckstraat wordt louter bewonersverkeer toegelaten. Op die manier worden auto's geweerd aan de schoolpoort wat een veilige situatie voor de fietsende en wandelende leerlingen en ouders oplevert.
 • In de Maurits Sabbestraat wordt een Kiss&Ride-zone ingericht met een veilige doorsteek naar de schoolingang via speelzone 't Schrijverke.

Parkeren aan gemeentehallen? Nieuw circulatieplan

Wie wil parkeren aan de gemeentehallen kan sinds de heraanleg van de Kloosterstraat enkel inrijden via de Poelstraat. Bestaande in- en uitrit aan de Kloosterstraat werd afgesloten. Uitrijden kan dan weer via de Kloosterstraat. Van daaruit kan je je weg verderzetten richting Lembergsesteenweg.

 

Meer informatie?

Wie vragen heeft over de werken, over afkoppelen of de subsidies die de gemeente voorziet, kan contact opnemen  met de dienst milieu en natuur of met de dienst werken van de gemeente.

Dienst milieu en natuur: 09 210 32 70 of milieu [at] merelbeke.be

Dienst werken: 09 210 33 80 of werken [at] merelbeke.be

 

 

Bekijk ook

 • AWV bouwt sinds het voorjaar van 2017 twee nieuwe bruggen op de E40 in Merelbeke ter hoogte van de Tijarm en Oude Gaversesteenweg.

 • Wegenwerken en evenementen die momenteel in Merelbeke plaatsvinden en verkeershinder met zich meebrengen.

 • Sinds het voorjaar van 2018 krijgt de Gontrode Heirweg een nieuwe, gescheiden riolering van aan de Bloemstraat tot aan de Caritasstraat. Daarna wordt de straat helemaal heringericht.

 • Vanaf 27 augustus 2018 wordt een deel van de Bergbosstraat heraangelegd. De riolering wordt gerenoveerd en de bovenbouw wordt vernieuwd.