Ecocheques

Wat?

Als u in de privésector werkt, is het mogelijk dat u van uw werkgever ecocheques krijgt. De ecocheque is een extralegaal voordeel, iets wat u boven op uw loon krijgt. Er hoeven geen belastingen of sociale lasten op betaald te worden. Daardoor vallen ecocheques minder duur uit voor uw werkgever en tegelijk houdt u er netto meer aan over.

Voorwaarden

Om met ecocheques te kunnen betalen, moet u in de privésector werken. Raadpleeg bij twijfel uw personeelsdienst. Daarnaast zijn er twee bijkomende voorwaarden.

  • Met de ecocheques kunt u alleen welbepaalde ecologische producten en diensten aankopen. In veel gevallen kunt u er ook de plaatsing, de herstelling en het onderhoud van die producten mee betalen.
   Alle goederen en diensten staan opgesomd in een officiële lijst van ecologische producten en diensten. Die lijst wordt samengesteld door de Nationale Arbeidsraad en werd voor het laatst in 2019 uitgebreid. Ze is opgebouwd rond drie categorieën:

   • ecologische producten en diensten
   • duurzame mobiliteit en vrije tijd
   • hergebruik, recyclage en afvalpreventie.
  • U moet die ecologische producten of diensten kopen bij een handelaar die de ecocheques aanvaardt. Want handelaars zijn niet verplicht om ecocheques als betaalmiddel te aanvaarden. Handelaars die er wel voor kiezen ecocheques te aanvaarden, moeten zich aansluiten bij een van de drie uitgiftebedrijven: Edenred, Sodexo en Monizze.
   U kunt makkelijk te weten komen in welke winkels u met ecocheques kunt betalen:
   • Edenred (klik op het groene blaadje en gebruik de zoekfunctie)
   • Sodexo (klik op 'EcoPass' en vul gemeente of handelaar/categorie in)
   • Monizze (klik op het groene blaadje en gebruik de zoekfunctie).

  Geldigheidsduur

  Een ecocheque is maximaal twee jaar geldig. U kunt de cheques dus evengoed twee jaar opsparen om bijvoorbeeld één duurdere investering in energiebesparing te doen.
  U kunt de geldigheidsduur van een ecocheque niet verlengen.

  Een ecocheque kan niet in geld worden omgeruild.

  Coronacrisis

  Voor de maaltijdcheques en ecocheques die vervallen in de maanden maart tot en met juni 2020, wordt de geldigheidsduur verlengd met 6 maanden vanaf de vervaldatum van de betrokken cheques.

  Hoe?

  De ecocheque is geen algemeen of automatisch recht. Of u ecocheques krijgt, hangt af van wat er in uw bedrijfssector of uw bedrijf is overeengekomen via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Als er geen cao is, kan de toekenning van ecocheques ook geregeld zijn in uw individuele arbeidsovereenkomst. De cao, of bij gebrek daaraan uw individuele schriftelijke overeenkomst, bepaalt onder andere

  • het totale bedrag aan ecocheques
  • de waarde van elke afzonderlijke cheque
  • het moment dat de ecocheques worden toegekend. In de meeste gevallen is dat juni.

  Ecocheques worden uitgebracht door privé-ondernemingen, niet door de overheid. Werkgevers die ecocheques willen toekennen aan hun werknemers, moeten die bestellen bij een van die uitgiftebedrijven. Vandaag zijn er drie ondernemingen die ecocheques produceren: Edenred, Sodexo en Monizze.

  Sinds 1 januari 2016 kunt u bij Edenred en Sodexo uw ecocheques ook elektronisch ontvangen. De ecocheques komen dan op dezelfde kaart als de maaltijdcheques. Als u dat wilt, kunt u ook nog papieren ecocheques krijgen. Ook een gemengd systeem is mogelijk: gedeeltelijk elektronisch en gedeeltelijk op papier. Monizze geeft alleen elektronische ecocheques uit.

  Prijs?

  U kunt als werknemer per jaar maximaal 250 euro aan ecocheques ontvangen. Elke cheque heeft een maximale waarde van 10 euro. U krijgt als werknemer ecocheques in verhouding tot de periode dat u werkt en het aantal dagen met loon (of daarmee gelijkgestelde dagen, zoals vakantie of moederschapsrust).

  Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

  Waar?

  Sociaal huis
  Sociaal Huis
  Hundelgemsesteenweg 357
  9820 Merelbeke

  Openingsuren

  Vandaag:Gesloten
  Eerstvolgende openingsdag:(28/09) tot
  enkel op afspraak

  Contact

  • 09 210 33 50
  sociaalhuis [at] merelbeke.be

  Bekijk ook

  • Wie duurzaam bouwt, wint altijd. Maar vaak weten mensen niet hoe eraan te beginnen. Heb je vragen over isolatie, ventilatie, verwarming, zonne-energie of keuze van materialen? Met bouwadvies geraak je op de juiste weg!

  • Met enkele kleine tips en aanpassingen kan u al snel heel wat water besparen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor een aanzienlijke besparing op uw waterfactuur.

  • Minder energie verbruiken is goed voor je portemonnee én het klimaat.

  • Op zoek naar onafhankelijk advies? Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen helpt je met renovatieadvies aan huis.

  • Bespaar op je energiefactuur.

  • De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert voor de tweede keer een groepsaankoop zonnepanelen. Schrijf vrijblijvend in, ontvang heldere en objectieve informatie en begeleiding van offerte tot werkende installatie. Bovendien draag je bij aan een beter leefmilieu.

  • Stroomvloed cvba is een nieuwe energiecoöperatie voor én door burgers. Stroomvloed produceert duurzame energie dankzij de financiële inbreng van de burger. De winst van de coöperatie vloeit terug naar alle aandeelhouders.

  • Je dak of zoldervloer laten isoleren? Goedkoop én eenvoudig met het groepsaanbod!

   Laat je dak of zoldervloer isoleren via het groepsaanbod van de gemeenten Merelbeke, Melle, Oosterzele en Destelbergen: goedkoper, eenvoudig én zonder zorgen!


    

   Inschrijven voor het groepsaanbod kon tot 31 januari 2019. Hieronder kan u meer informatie vinden over de werking en doelstelling van de actie.


    


    

  • Wijkwerf gaat van wijk naar wijk om er mensen te motiveren om samen hun woning beter te isoleren, en zo kosten en zorgen uit te sparen. Nu strijkt Wijkwerf voor de tweede keer neer in Merelbeke.

  • groepsaankoop stookolietanksanering

   Doe mee met de groepsactie stookolietanksanering

   Heeft u nog een oude stookolietank die u niet meer gebruikt? Of wenst u binnenkort over te schakelen van stookolie naar een andere warmtebron (warmtepomp, houtkachel, gas, enz.)? Meld je dan geheel vrijblijvend aan voor de groepsactie stookolietanksanering en ontdek de uitzonderlijke voorwaarden.