Duurzame energie

Energiecoöperatie Stroomvloed

Wat is een energiecoöperatie?

 

Een energiecoöperatie produceert duurzame energie dankzij de financiële inbreng van omwonende burgers. Zo kan je mede-eigenaar worden van een zonnepark of windmolen in de buurt. Elke burger kan een aandeel kopen van de coöperatie en kan voor een faire prijs groene energie afnemen die opgewekt werd door de zonnepanelen, watermolens, windmolens,… De winst van de coöperatie vloeit terug naar alle aandeelhouders. Als mede-eigenaar heb je ook inspraak in de coöperatie (vb: locatie van nieuwe projecten, verkoopprijs van de energie, …).

 

 

Stroomvloed cvba

 

Stroomvloed cvba

Stroomvloed cvba is een nieuwe energiecoöperatie voor én door burgers uit de streek tussen de Leie en de Schelde, opgericht in juni 2017. Een aantal ondernemende burgers uit de regio hebben de handen in elkaar geslagen om samen duurzame energie te produceren in een lokale energie-coöperatieve. Die burgercoöperatie, opgericht naar het REScoop-model, wil de rol opnemen van ‘volksvertegenwoordiger’ op het vlak van hernieuwbare energie voor de regio tussen Schelde en Leie.

 

 

Burgemeestersconvenant

 

Onze gemeenteraad keurde op 24 januari 2017 het Burgemeestersconvenant en bijhorende klimaatplan goed. Een van de acties uit het plan omschrijft als doel: ‘Burger -en energiecoöperaties inschakelen om samen met de gemeente te zoeken naar en te investeren in overheidsgebouwen of gebouwen van openbaar nut vb. zonnepanelen op schoolgebouw, gefinancierd door de ouders van de leerlingen (stroom wordt afgenomen door de school aan een lage prijs en mensen krijgen rendement op hun aandeel)’.

Op 4 september 2017 keurde het college van burgemeester en schepenen een samenwerkingsovereenkomst goed met Stroomvloed cvba. Deze overeenkomst handelt over het promoten en mogelijk maken van de productie van duurzame energie, o.a. door communicatie, het eventueel ter beschikking stellen van geschikte energie-productie locaties en bijgevolg ook vennoot te worden.

Bekijk ook

 • Met de ecocheques kunt u welbepaalde ecologische producten en diensten aankopen. Het is een extralegaal voordeel.

 • Wie duurzaam bouwt, wint altijd. Maar vaak weten mensen niet hoe eraan te beginnen. Heb je vragen over isolatie, ventilatie, verwarming, zonne-energie of keuze van materialen? Met bouwadvies geraak je op de juiste weg!

 • Met enkele kleine tips en aanpassingen kan u al snel heel wat water besparen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor een aanzienlijke besparing op uw waterfactuur.

 • Minder energie verbruiken is goed voor je portemonnee én het klimaat.

 • Op zoek naar onafhankelijk advies? Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen helpt je met renovatieadvies aan huis.

 • Bespaar op je energiefactuur.

 • De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert voor de tweede keer een groepsaankoop zonnepanelen. Schrijf vrijblijvend in, ontvang heldere en objectieve informatie en begeleiding van offerte tot werkende installatie. Bovendien draag je bij aan een beter leefmilieu.

 • Je dak of zoldervloer laten isoleren? Goedkoop én eenvoudig met het groepsaanbod!

  Laat je dak of zoldervloer isoleren via het groepsaanbod van de gemeenten Merelbeke, Melle, Oosterzele en Destelbergen: goedkoper, eenvoudig én zonder zorgen!


   

  Inschrijven voor het groepsaanbod kon tot 31 januari 2019. Hieronder kan u meer informatie vinden over de werking en doelstelling van de actie.


   


   

 • Wijkwerf gaat van wijk naar wijk om er mensen te motiveren om samen hun woning beter te isoleren, en zo kosten en zorgen uit te sparen. Nu strijkt Wijkwerf voor de tweede keer neer in Merelbeke.

 • groepsaankoop stookolietanksanering

  Doe mee met de groepsactie stookolietanksanering

  Heeft u nog een oude stookolietank die u niet meer gebruikt? Of wenst u binnenkort over te schakelen van stookolie naar een andere warmtebron (warmtepomp, houtkachel, gas, enz.)? Meld je dan geheel vrijblijvend aan voor de groepsactie stookolietanksanering en ontdek de uitzonderlijke voorwaarden.